Temat: [C-MAX 2007-2010] Dopalanie filtra DPF
View Single Post
Stary 12-06-2014, 22:36   #197
bartosh80
ford::average

Imię: Wiesław
Model: volvo
Silnik: 1,6D/TDCI-109 KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Dopalanie filtra DPF

Musiałem przerwać opis - dokończenie.
Od wielkości napięcia na mierniku powyżej 6 do 8,9 V wentylator załącza się pracuje na 1 biegu 9V w górę 2 bieg w tym momencie o ile nie mamy włączonej klimy trwa wypalanie chyba że bardzo mocno przegrzejemy silnik ale wtedy tak jak ja na początku po zamontowaniu zatrzymywałem się czy faktycznie trwa wypalanie to wyraznie słychać (głuche dudnienie oraz czuć zapach topionego wosku gorszej jakości jak znicze cmentarne dłoń przy rurze wydechowej można poparzyć)

Inaczej powyżej 9 V załącza się 2 bieg miernik nie wie czy włączyliśmy klimę ( ale to robimy świadomie gdy wyłączymy klimę i napięcie spadnie poniżej 9V to na pewno nie odbywa się wypalanie).
Sprawdzałem to wiele razy z podłączonym interfejsem diagnostycznym(Volvo - VIDA+DICE jest to odpowiednik fordowskiego interfejsu FORSCAN jak się doczytałem odczytane parametry przedstawiłem w poprzednim poście)
Sam proces wypalania trwa jak w moim przypadku 5-7 min wypalanie PASYWNE 15-18 min AKTYWNE ale to miałem 3-4 razy tyle razy zauważyłem (wentylator chodzi około 2 min dłużej po zakończeniu wypalania)

Ostatnio edytowane przez bartosh80 ; 18-06-2014 o 18:57
bartosh80 jest offline   Odpowiedź z Cytatem