View Single Post
Stary 14-06-2014, 11:06   #1
mishtall
ford::amateur

Imię: Michal
Model: Focus
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2005
Domyślnie kontorlka wymiany oleju pojawiajaca sie po przejechaniu 2-4 tys km

Witam Forumowiczow,

Nie znalazlem watku dot. mojego problemu, wiec pisze o co chodzi.

Auto ma obecnie przejechane 130 tys km, kupione jako nowe w w polskim salonie.

Zaczelo sie od informacji "Awaria silnika" przy przebiegu ok 110 tys km co zostalo zdiagnozowane i w ASO i w niezaleznym serwisie jako zapchany filtr PDF. Filtr zostal wymieniony w ASO na niby nowy ale po regeneracji, na ktory mam 2 lata gwarancji wg ford Rewo Lubin (polowe ceny). Wymieniony zostal rowniez ten czujnik, ktory powinno sie razem z PDF wymienic.

Po wymianie PDF (przy przebiegu ok 120 tys km) wymienialem rowniez olej ze wszystkimi filrtami. Po przejechaniu jakis 2 tys km zapalila sie kontrola wymiany oleju. Mechanik (nie aso FORD) zaobserwowal rowniez mniejsza gestosc oraz wieksza ilosc oleju niz bylo po wymianie.

W serwisie Forda powiedzieli, ze po wymianie PDF moze byc takie zjawisko, bo komputer musi sie dostroic i PDF rowniez. Tlumaczenie dosc pokretne, ale ok. wymienilem olej po tych 2 tys km. Po 4 tys problem znowu sie pojawil. Pojechalem do ASO Ford, myslac ze jest to zwiazane z tym nowym filtrem PDF - tym razem powiedzieli, ze byc moze wadliwy jest jeden z czujnikow, ktory informuje o wymianie oleju . Tlumaczyli mi, ze sa tam dwa, wymienia jeden, ktory wg nich jest wadliwy i wysyla wadliwe komunikaty - wymienili. Wymienilem rowniez po raz 3 olej w aucie. 2 dni temu znowu pojawil sie komunikat wymiany oleju i po sprawdzeniu gestosci znowu ten sam objaw, mniejsza gestosc oraz wieksza ilosc oleju.

Pomozcie forumowicze, czy ktos spotkal sie z takim problemem. Niezalezny mechanik, mowi ze w ta wiekszy poziom oleju moze byc spowodowany obecnoscia paliwa w ukladzie. (inna gestosc i wikesza ilosc) po 4 tys km - nie jest to normalne.

Czy faktycznie zyjemy w czasach, gdzie trzeba kupic dobrego starego Mercedesa W124 i to co obencie jst robione to złom??

Jest to moj 2 diesel w nowym fordzie - i ostatni, zarowno diesel jak i ford.

Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc.
mishtall jest offline   Odpowiedź z Cytatem