View Single Post
Stary 14-06-2014, 11:39   #7
daemonxxx
ford::average

Imię: Dawid
Model: Focus kombi
Silnik: 2.0 + lpg
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Focus MK1 2.0 ZETEC + Gaz słabe przyspieszenie na wysokich obrotach

Po długim napominaniu gazownik stwierdził że do wymiany jest reduktor i że wymieni mi go na gwarancji. Udałem się do warsztatu, wymieniony został reduktor lecz problem nie ustąpił. Gazownik wytypował że przyczyną może być brud w instalacji (mogłem zatankować na niewłaściwej stacji i brud częsciowo "zalepił" instalację). Wymieniliśmy filterki (na gazie mam zrobione około 20 tys. km) i problem nadal pozostał. Ostatni typ to listwa wtryskowa. Założyliśmy nową listwę, ponieważ stara według gazownika była zalepiona brudem z gazu. Co ciekawe stara listwa była niebieska a teraz mam czerwoną Valtek. Po ustawieniu wszystkiego auto w końcu przyspiesza właściwie. Problem w tym że gwarancja nie obejmuje brudu w instalacji i musiałem zapłacić 120 zł za listwę i 40 zł za nowe filterki. Gazownik stwierdził że jest to cena minimalna jaką może policzyć, poniweaż będzie miał jakiś tam odzysk ze starej listwy a reduktor przeczyści i powinni uznać gwarancję. Pytanie do was... Czy gazownik miał rację? Czy właściwą przyczyną było nieodpowiednie dobranie listwy wtryskowej?
daemonxxx jest offline   Odpowiedź z Cytatem