View Single Post
Stary 17-06-2014, 12:12   #9
slapi19
ford::amateur

Model: MONDEO 2.0 131KM
Silnik: 1998
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Wysoka temperatura silnika, brak grzania w kabinie

Cytat:
Napisał bRUNos Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam.
Oczywiście przed napisaniem tego postu poczytałem dokładnie forum jednak takiego przypadku nie znalazłem.

Ford Mondeo 2.0 TDCI 2003

Krótko opiszę co się stało.
Wczoraj pozwoliłem sobie na odrobinę szaleństwa i pojechałem trochę szybciej. Nie zwracałem uwagi na wskaźniki jednak po pewnym czasie moje auto straciło moc. Zerknąłem na deskę i wskaźnik temperatury MAX. Zatrzymałem się wyłączyłem - słyszałem bulgotanie. Po pewnym momencie odpaliłem maszynę, wskaźnik temperatury wskazywał 50%. Ruszyłem, moc wróciła - myślę sobie wszystko spoko. Jednak nie :-( temperatura gwałtownie osiągała 100%. Pomyślałem, że włączę ogrzewanie w kabinie to spadnie (doświadczenia ze starych czasów) jednak tak się nie stało. Ku mojemu zdziwieniu do kabiny nie leciało ciepłe powietrze.

Badanie organoleptyczne:
Płyn w zbiorniku trochę ponad MAX,
Chłodnica z prawej strony ciepła - z lewej zimna,

Chciałem spytać na co postawić na początek. Czy termostaty, czy pompa, czy uszczelka,
Czy istnieje jakaś sensowna metoda sprawdzenia działania ww elementów ?

Dziękuję i pozdrawiam

Też sobie w taki sposób poradziłem, dzięki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez slapi19 ; 17-06-2014 o 12:15
slapi19 jest offline   Odpowiedź z Cytatem