Temat: [C-MAX 2007-2010] Dopalanie filtra DPF
View Single Post
Stary 18-06-2014, 19:47   #202
bartosh80
ford::average

Imię: Wiesław
Model: volvo
Silnik: 1,6D/TDCI-109 KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Dopalanie filtra DPF

Panie - arturfom -swój post poprawiłem w kwestii chłodzenia FAP/DPF.
Pański post jest tradycyjny nic nie wnoszący.
Oto moja korespondencja z dnia wczorajszego godz 18:30 Pański post jest z 20:12 ja to wszystko co Pan opisał wiem i chyba wszyscy wypowiadający się w tym temacie i nikt tych spraw nie opisuje a drobne pomyłki i przejęzyczenia mogą się zdarzyć każdemu.
Jest to kopia mojej korespondencji na forum Volvo w kwestii wypalania Pasywnego (korespondencja dotyczyła ewentualnego zastosowania diody Zenera zamiast miernika ale wtedy zaczyna się robić zbyt skomplikowany układ a poco to komplikować).
Ja posiadam wiedzę kiedy następuje wypalanie nie jest mi potrzebny miernik temperatury i nie będzie potrzebny wszystkim którzy zamontują miernik napięcia więc Pana sugestia chyba odpada.

----Też tak myślałem tu przynajmniej wiem dokładnie kiedy wentylator pracuje a najistotniejszy jest moment kiedy chcemy wyłączyć silnik a wtedy zawsze wcześniej klimatyzacje wyłączamy.Moja jazda to 50/50 % trasa-miasto co ciekawe to fakt że co 250 - 300 km robi wypalanie Pasywne samo wypalanie około 4 min + faktycznie dobre 2 min dłuższa praca wentylatora (to sprawdzałem kilkadziesiąt razy z podpiętą VIDĄ widocznie komputer stwierdza że filtr lekko zablokowany są dobre warunki do wypalenia więc krótko ale wypala)
Pozdrawiam- Wiesiek
Wysłano: 2014-06-17, 18:30
bartosh80 jest offline   Odpowiedź z Cytatem