Temat: [Focus 2004-2008] montaż lusterka fotochromatycznego
View Single Post
Stary 18-06-2014, 23:32   #4
Teisejas
ford::advanced

Model: Focus Mk3 Turnier
Silnik: 1.6 TDCi 115KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: montaż lusterka fotochromatycznego

Cytat:
Napisał kamilwaww Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam,

Bardzo proszę o pomoc przeszukałem dużo wątków na forum ale nie znalazłem tego co chciałem jestem nowym użytkownikiem więc proszę o wyrozumiałość mianowicie chciałem zamontować sobie lusterko wsteczne fotochromatyczne w FF MK2 2005 rok kombi 1,6 diesel wiem jak doprowadzić zasilanie masa i plus z lampki oraz sygnał ze wstecznego i tu nie wiem gdzie się wpiąć do tego kabelka, potrzebuje informacji z opisem pinów.
Jeśli chodzi o samo lusterko to potrzebuję wiedzieć jakie jest mocowanie do szyby i gdzie je można dostać bo na allegro są same lusterka bez podstawki czy pasują lusterka z MK3 bądź innych samochodów gdybym kupił kompletne z mocowaniem???
Jeżeli zależy Ci wyłącznie na lusterku fotochromatycznym, tzn. bez czujnika deszczu/światła, to najprostszym sposobem jest założenie lusterka fotochromatycznego od Mondeo Mk3 przedliftowego- jego mocowanie jest takie samo jak w zwykłych lusterkach FF mk2, więc opada problem ze zmianą uchwytu na szybie.
Opis pinów przy lusterku znajdziesz np. tutaj http://www.fordtuning.pl/index.php/topic,65.0.html
Uważam, że doprowadzanie sygnału ze wstecznego jest w praktyce nawet zbędne, bo to lusterko ma przycisk "off" a tak naprawdę cofanie w warunkach kiedy lusterko jest przyciemnione to wyjątkowe sytuacje. Poza tym nie każdy GEM ma odpowiednie wyjście w złączu C98 (u mnie pierwotnie w GEMie w wersji BF nie było pinu, z którego sygnał ten wychodzi).

Z doświadczenia jednak wiem, że apetyt rośnie w miarę jedzenia i po jakimś czasie zaczyna się marzyć o czujniku deszczu/światła Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dlatego od razu radzę rozważyć montaż kompletnego zestawu, chociaż koszty nie ograniczają się już wyłącznie do zakupu lusterka...
Tutaj wątek o montażu czujnika i lusterka:
http://forum.fordclubpolska.org/show...erzchu+deszczu
Teisejas jest offline   Odpowiedź z Cytatem