Czwarty bieg ciężko wchodzi
Witam forumowiczów.
Dzisiaj mój Fusion 1.4 TDCI uległ awarii nie wiem gdzie szukać przyczyny może ktoś jest w stanie mnie trochę pokierować , mam Fusiona od 2 tygodni dopiero jest to mój pierwszy Diesel jeszcze się uczę tego autka że tak to ujmę , przejdźmy do rzeczy .
Dzisiaj podczas zmiany biegów z 3 na 4 nie chciała mi wejść "czwórka" tak jakby coś blokowało zmniejszyłem prędkość zredukowałem do biegu 2 później 3 i 4 weszło normalnie , postanowiłem sprawdzić to dokładniej , jako że do celu mojej podróży nie miałem już daleko postanowiłem poredukować tymi biegami i czasem wchodzi ten bieg 4 a czasem nie chce wejść (podczas zmiany biegów z 3 na 4 czasem aby weszła 4-ka muszę lewarkiem wbić ponownie na bieg 3-ci i szybko przesunąć na bieg 4-ty)
Po dojechaniu do celu sprawdzałem już na unieruchomionym silniku jak wchodzą biegi i też mam problem z tą 4-ką wszystkie inne wchodzą normalnie bez najmniejszego oporu(jeśli jest na luzie to od razu na 4-kę nie mogę przesunąć lewarka bo coś blokuje dopiero muszę z 3-ki przesunąć na 4-kę i wchodzi normalnie)
Szukałem sporo na google ale nie znalazłem żadnej informacji o tym , za to dużo dowiedziałem się o dwumasie i sprzęgle , ale to raczej mnie nie dotyczy gdyż nie mam innych objawów charakterystycznych dla awarii właśnie dwumasu i "chyba" sprzęgła .
Nic niepokojącego u mnie się nie dzieje oprócz tego że nie mogę w czasami czasie jazdy wrzucić 4-ki i muszę się namęczyć lewarkiem kilka razy wbijając 3 i próbować wbić 4-kę
oraz to że tak samo dzieje się na nieodpalonym silniku .
Jak myślicie co to może być ? gdzie szukać przyczyny może coś się zapiekło ? czy to może być coś poważnego ? z góry dziękuję za jakieś wskazówki .
|