Temat: [C-MAX 2007-2010] Dopalanie filtra DPF
View Single Post
Stary 20-06-2014, 15:43   #206
bartosh80
ford::average

Imię: Wiesław
Model: volvo
Silnik: 1,6D/TDCI-109 KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Dopalanie filtra DPF

No i dogadaliśmy -arturfom.
Zgadzam się z całym opisem:
-wypalanie pasywne inaczej samoistne jak w moim poście z 18 06 2014 pisząc pasywne myślami byłem przy samoistnym lub że zaistniały dobre warunki do wypalania więc wypala
-wypalanie aktywne napisałem że zauważyłem ten proces 3-4 razy raz z podpiętą VIDĄ i wtedy przez około 18 min temp FAP/DPF wahała się w granicach 500 st EGR zamknięty no i wzrost zużycia paliwa
-wypalanie serwisowe przeprowadzałem je na starym filtrze w Volvo wygląda to tak oczywiście silnik rozgrzany:
- temp rośnie do około 500 st
- obroty 4000
- EGR się zamyka - są dwa parametry EGR (na samym dole wkleję kopie mojego opisu z forum volvo)
- czas trwania operacji 5 min (swego czasu przy mało zatkanym włączyłem serwisowe VIDA zainicjowała je ale zaraz zakończyła)
Co do włączania się 2 biegu mam identyczne zdanie jak moi przedmówcy.
Wklejam opis zachowania się EGR:Wiem przepustnicę mamy z przodu silnika (dwu gardzielowa) ale zmierzam do czego innego dotyczy tych co mają Vidę lub bezproblemowy dostęp. Podłączamy Vidę wchodzimy w VEHICLE COMMUNICATION dalej ECM- Parameters na samym dole w parametrach mamy EGR duty cycle (cykl pracy) oraz EGR valve (zawór) i ta ostatnia pozycja (EGR valve (zawór) w trakcie rozpoczęcia wypalania momentalnie osiąga wartość 100% jest zamknięta do zakończenia wypalania natomiast EGR DUTY CYCLE (cykl pracy) przy włączonej grafice widać jak normalnie pracuje. W trakcie normalnej pracy silnika obydwie pozycje EGR pracują równolegle wyleciało mi teraz z głowy która z lekkim opóznieniem . Czy masz na myśli wychwycenie momentu zamknięcia pozycji EGR valve(zawór)
Pozdrawiam-Wiesiek (w Volvo niektóre sterowniki mają inne skróty dlatego ich nie używam aby nie robić zamętu a zasada działania ta sama)

Bump: Wklejam jeszcze podpowiedzi z forum Volvo:
-Ja myślałem żeby podłączyć się pod czujnik temperatury DPF, to zwykły termistor. W czasie wypalania temperatura wzrasta do ponad 500stC i łatwo to wychwycić. Do tego jakiś prosty układ zapalający diodę i mamy elegancki sygnalizator wypalania filtra.
-@bartosh80
Jak będziesz miał może kiedyś chwilę sprawdź proszę moją technikę wykrycia wypalania która powinna być 0/1 mam na myśli badanie obecności napięcia na zaworku od sterowania "przepustnicą" od strony "gorącej".
Tutaj dioda powinna wystarczyć
-Dzięki. Spoko. Jako elektronik mogę powiedzieć że taniej niż miernikiem chyba się nie da bo trzeba wzmacniacz dodać jako komparator chyba że m na pająka
W ostatnim przypadku chodziło o diodę zenera ale to jest dla mnie zbyt skomplikowane jestem elektrykiem a tu potrzebny elektronik
Miniaturka dotyczy zainicjowania serwisowego wypalania niestety trzeba tłumaczyć.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg DSCF1235.jpg (92.5 KB, 167 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez bartosh80 ; 20-06-2014 o 19:04
bartosh80 jest offline   Odpowiedź z Cytatem