Odp: Dopalanie filtra DPF
jestem teraz po jeździe autostradowej ok 40 km, dałem trochę w pedał pomimo skrzyni automat przełączyłem na zmianę ręczną i oto wyniki
- kilka km na 120 km/h przy ok. 3500 - 4000 obr/min temp spalin było ok. 440 zdjęcie zdążyłem zrobic na 427, dystans reg filtra miałem 288 km, różnica ciśnień 1kPa - spadek temperatury na postoju dość szybki ok. 2 st. na sekundę - wniosek że da się FAP doprowadzić do takiej temperatury aby sam się wypalał ( Elmo strasznie małą masz temperaturę )
nie dałem za wygrana przypadkowi i ponownie parę kilometrów tyle że przy mniejszych obrotach juz około 3000 i 110 - 120 km/h
- spokojnie temperatura spalin przekraczała 400 stopni
postój i włączyłem statyczne wypalanie
- pierwszy raz zakończyło mi się na 11 % - silnik nawet nie drgnął - skasowany licznik dystansu
ponowne włączenie
- pełny proces wypalania
potem zrobiłem ok. 30 km z włączoną rejestracją PIDów, jazda na skrzyni automat i przeglądając log z forscana z jazdy
- wentylator pracował na ok 90 % gdy turbosprężarka miała wartości ponad 60 %, temperatura spalin to granice 300 - 350 - myślę że ECU zwiększa obroty wentylatora aby chronić turbosprężarkę
- po pierwszych 3 km miałem juz temperaturę spalin 465 stopni - natomiast maksymalny wynik to 497 a min 273
Wniosek że FAP da się wypalić pasywnie w trasie czy w jeździe dość dynamicznej.
Elmo86 - sprawdź jeszcze raz czy dasz radę uzyskać większą temperaturę, włącz może PID w forscanie pokazujący położenie EGR bo po części on jest odpowiedzialny za temperaturę spalin
Na marginesie - jeśli ktoś ma dostęp do czujnika temperatury przy FAP lub posiada wiedzę to mam prośbę o dane o rezystancji.
Ostatnio edytowane przez arturfom ; 21-06-2014 o 08:34
|