View Single Post
Stary 22-06-2014, 23:13   #14
_Big_Mac_
ford::advanced

Model: Focus III kombi
Silnik: 1.6 ecoboost 150 @ 182
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Czy jest sens lać paliwo 98 oktanowe ?

Cytat:
Napisał szmelcmax Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Bywało że auto jechało bardzo dobrze po tym jak je pożyczyłem. Zapytałem co zatankowano w tym czasie i było to 95.
No i właśnie to jak najbardziej może być autosugestia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wsiadasz do auta po pewnym czasie, masz świadomość, że jeździł nim ktoś inny i bardziej zwracasz uwagę na to, jak jedzie teraz. Masz inne nastawienie, minimalnie inny stan emocjonalny, odnosisz wrażenie, że jedzie lepiej, choć nie masz konkretnych pomiarów z hamowni. Ten ktoś ci mówi, że lał zwykłe 95, a wrażenie i tak pozostaje - ty tłumaczysz "lepszym" 95, ja siłą chwili Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bardzo trudno obiektywnie przeprowadzać testy takich rzeczy jak "kultura pracy silnika" czy "dynamika auta", podobnie jak "jakość dźwięku systemu audio". Konieczne są podwójnie ślepe próby i takie tam, a wyniki są często zaskakujące, także naprawdę nie wykluczałbym autosugestii. Podejrzewam, że tak zupełnie obiektywnie, większy wpływ niż te 3 oktany będzie miała pogoda (temperatura, wilgotność), ciśnienie w oponach (kiedy ostatnio sprawdzałem?) a nawet w co się jest ubranym (gruba kurtka czy tshirt? inaczej odbierasz siły na fotelu i pasach) i jakiej muzyki się słucha.
_Big_Mac_ jest offline   Odpowiedź z Cytatem