View Single Post
Stary 23-06-2014, 01:50   #1
lukey84
ford::beginner

Imię: Łukasz
Model: Ford Fusion
Silnik: 1.4i Duratec 80KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Wskaźnik zasięgu na paliwie - jak działa?

Witam,

Jako świeżo upieczony użytkownik Fusion rocznik 2007 1.4i 16v Duratec zastanawiam się, jak liczony jest wskaźnik zasięgu na paliwie.

Mam przykładowe obserwacje własne z mojego krótkiego doświadczenia z autem.

Stan przed wyjazdem: zasięg 627 km

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Stan po przejechaniu około 105 km w ruchu pozamiejskim: zasięg 520 km
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jak widać, komputer wyliczył, że zasięg zmalał o 107 km, gdy faktycznie przejechałem 105 km. Zatem wyliczenia wydają się być dość dokładne i wiarygodne.

Kolejne ciekawe spostrzeżenie: po powyższej podróży samochód odstał kilka godzin. Po ponownym uruchomieniu silnika, wartość z 520 km wskoczyła na jakieś 567 km. Jednak gdy ruszyłem, kilometry w zasięgu zaczęły dość szybko spadać, szybciej niż przejechane faktycznie kilometry. Tak jakby komputer się "kalibrował".

Kto wie w oparciu o co liczony jest tak naprawdę ten podawany zasięg? Czy jest to wartość oparta na elektronicznym wyliczeniu średniego spalania, chwilowego spalania? Czy wartość bierze się pośrednio z pływaka w baku?

Pytanie czy można polegać na tym wskaźniku robi się szczególnie istotne gdy paliwa w zbiorniku jest mało i wyświetlają się wartości poniżej 100 km. Zastanawiam się, na ile można być ich pewnym?

Pozdrawiam,
Łukasz
lukey84 jest offline   Odpowiedź z Cytatem