Witam,
Jako świeżo upieczony użytkownik Fusion rocznik 2007 1.4i 16v Duratec zastanawiam się, jak liczony jest wskaźnik zasięgu na paliwie.
Mam przykładowe obserwacje własne z mojego krótkiego doświadczenia z autem.
Stan przed wyjazdem: zasięg 627 km
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stan po przejechaniu około 105 km w ruchu pozamiejskim: zasięg 520 km
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak widać, komputer wyliczył, że zasięg zmalał o 107 km, gdy faktycznie przejechałem 105 km. Zatem wyliczenia wydają się być dość dokładne i wiarygodne.
Kolejne ciekawe spostrzeżenie: po powyższej podróży samochód odstał kilka godzin. Po ponownym uruchomieniu silnika, wartość z 520 km wskoczyła na jakieś 567 km. Jednak gdy ruszyłem, kilometry w zasięgu zaczęły dość szybko spadać, szybciej niż przejechane faktycznie kilometry. Tak jakby komputer się "kalibrował".
Kto wie w oparciu o co liczony jest tak naprawdę ten podawany zasięg? Czy jest to wartość oparta na elektronicznym wyliczeniu średniego spalania, chwilowego spalania? Czy wartość bierze się pośrednio z pływaka w baku?
Pytanie czy można polegać na tym wskaźniku robi się szczególnie istotne gdy paliwa w zbiorniku jest mało i wyświetlają się wartości poniżej 100 km. Zastanawiam się, na ile można być ich pewnym?
Pozdrawiam,
Łukasz