Temat: [C-MAX 2003-2007] 1.8 Duratec (125KM) - bierze olej
View Single Post
Stary 23-06-2014, 21:15   #136
Aaronik25
ford::average

Imię: Arek
Model: Ford C-Max
Silnik: 1.8 125 KM FF
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: 1.8 Duratec (125KM) - bierze olej

Cytat:
Napisał salom Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Gagarin, jak już ochłoniesz po tej radosci, to napisz jakie koszty poniosłeś, co robiłeś przy silniku, to koledzy na przyszłóość będą wiedzieli, z czym sie liczyć.

Jak prawidłowo wszystko złożone, i nie było progów na tulejach, to może z początku wziąć znikomą ilość, a docierać silnika nie potrzeba, on już po tylu latach dawno sie dotarł.
Czekamy na zestawienie kosztówGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..

Mój właśnie stoi w Zbicarze.
Oczywiście pierścienie olejowe zastane.
Zatem czy chcemy czy nie... TTTM.
Niestety okazuje się, że gaz nie jest zalecany do tego silnika, a już na pewno nie do wersji z Fordowskimi pierścieniami.

Podsumowując i moja naprawę.
Wczoraj odebrałem autko z warsztatu.
Kosztowo wyszło podobnie jak u Klodisa ~3k PLN.
Wymienione zostały panewki, pierścienie, planowana głowica, załatwione zawory (gniazda były w bardzo dobrym stanie-mam wersję FFV, więc podobno wzmocnione) i oczywiście nowe uszczelnienia w tym uszczelnienia zaworów.
Sprawdzono też rurkę odmy jako potencjalne źródło wariujących obrotów, ale ona jest OK.
Pierścienie nie były popękane, zatem uszkodzeniu nie uległy tuleje, co dla mnie było najważniejsze, bo nie trzeba było wymieniać bloku.
Pewnie o czymś jeszcze zapomniałemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Sprawę udało się zrobić w ciągu 4 dni.
Autko docelowo zaleję olejem 5W40 pewnie czymś od Valvoline. Ten 5W30 jest chyba jednak za rzadki - to opinia i Zbyszka i podobnie sądzi mój ojciec (też mechanik ale specjalista w silnikach do ciężarówek).

Wczoraj przejechałem pierwszych 30 km. Na początku falowały obroty (była czyszczona przepustnica), ale chyba już się uspokoiły - sprawdzę przy kolejnych jazdach.
Silnik pracuje dużo ciszej.
Auto przestało być mułowate. Delikatne dodanie gazu i autko fajnie przyspiesza (oczywiście nie przekraczam na razie 3000rpm).
Wcześniej nie było praktycznie reakcji, więc nawet sobie już odpuszczałem jakiekolwiek wyprzedzanie.

Teraz pozostaje obserwowanie poziomu oleju i jeśli wszystko będzie OK, wreszcie cieszenie się naprawdę fajnym autkiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..

Ostatnio edytowane przez Aaronik25 ; 27-06-2014 o 13:55
Aaronik25 jest offline   Odpowiedź z Cytatem