Temat: [C-MAX 2007-2010] Dopalanie filtra DPF
View Single Post
Stary 23-06-2014, 22:47   #215
Elmo86
ford::average

Imię: Marek
Model: focus c-max
Silnik: 1.6TDCi 109KM
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Dopalanie filtra DPF

No i się działo...
Jadąc z pracy trochę pojechałem, ale na 4 biegu temp bez szału. Piąty bieg prędkość pod 150km/h zaczyna się coś dziać. Temperatura wzrosła wprawdzie do 500stopni ale wydaje mi się że przez to że jechałem pod górę. W prwnym momencie zaczło szumić w podszybiu po prawej stronie. Auto traci na mocy, zwalnia, wywala błąd systemu silnika. Gaszę samochód żeby zlikwidować błąd, jadę dalej. Jednak po dodaniu gazu ciągle słychac spierdzielające powietrze i auto nie ma mocy. Pewnie jakiś szlauch.
Po osiągnięciu temp z dpfem w sumie nic się nie dzieje. Erg podczas jazdy trzyma sie niskich wartości a na biegu jałowym lub po puszczeniu pedału gazu wrasta do górnych granic [80, 92%] Przed pęknięcięm przewodu nagle zmalało ciśnienie przed DPF z 21Kpa do ok 3kPa.
Czy 21 kPa to duża wartość przed filtrem?
No i co to jest ten "Distance until DPF ash full". Wcześniej malało z 100000km w dół a teraz jak widać rośnie [jest ok 1800km]
Już wcześniej miałem taką usterke że pękały szlauchy bo DPF był tak zapchany że spaliny waliły każdym możliwym ujściem, ale teraz DPF jest nowy więc nie czaję.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg cisnienie rgb.jpg (97.4 KB, 90 wyświetleń)
Elmo86 jest offline   Odpowiedź z Cytatem