View Single Post
Stary 23-06-2014, 23:08   #96
veinard11
ford::amateur

Imię: A
Model: Focus
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2006
Smile Odp: przegrzewanie się silnika. czy to wina termostatu czy elektryki ?

Witam,

Jestem świeżo po podobnym problemie i udanej diagnozie i naprawie.

Mialem podobne objawy jak kolega wigi81 powyżej. Również podejrzewałem termostat, nawet go kupiłem lecz zanim zabrałem się za wymianę....

Znajomy elektryk (pracuje w jednym z ASO Forda) wyjął całą obudowę filtra powietrza (odpiąć wtyczkę i 2, 3 zaczepy) dzięki temu mamy więcej miejsca i dostęp do wentylatora klimy a dokładniej do przekaźnika/ modułu, który odpowiada za jego uruchomienie (znajduje się on bliżej dolnej części wentylatora, z prawej strony patrząc od przodu auta)

Do przekaźnika wchodzą od dołu 3 przewody a wychodzą z góry 2. Jesli jeden z przewodów jest uszkodzony wręcz przegnity - macie winowajce!!

Tu dobre więsci się kończą....producent BOSCH wraz z FORDEM tak to wymyślili, że obudowa tego modułu jest NIEROZBIERALNA....

Co do zasady moduł jest zintegrowany z wentylatorem - cena zestawu w ASO ok 1400pln

Można jednak, mając sprawny moduł, np z jakiegoś "rozbitka" polutować przewody nie zapominając o izolacji i peszlu.

Do mojej Foki 1, 8 TDCI z 2006 zamontowalismy moduł z...Mondeo 2008 mimo ze wygląda inaczej to wtyczka jest identyczna i wystarczylo dolutować dwa przewody.

Może się to komuś przyda.

Pozdrawiam
veinard11@wp.pl

P.S. jeżeli do czasu diagnozy musicie jeździć - polecam włączyć tryb serwisowy i ustawić go na TEMP ENGINE i pilnować by temperatura nie przekroczyła 130st. (Nie mylić z temp cieczy na wskazówce)
veinard11 jest offline   Odpowiedź z Cytatem