Odp: TDCi wtryskiwacze - samodzielna naprawa i próba przelewowa
To są chyba ceny po jakich warsztat naprawiający pompy sprzedaje je indywidualnym klientom. W hurtowniach handlujących częściami do armatury wtryskowej ceny są o wiele niższe.
Np w Gaz Parts (wcale nie najtańsza hurtownia - ale dobrze zaopatrzona), która ma oryginały Delphi, kpl łożysk to 230 zł, pompka 120 zł (zamiennik 56 zł), wałek główny 480 zł. Także uszczelki/oringi są tańsze. Na tą chwilę nie mają głowicy, więc nie wiem jaka cena.
Tam gdzie ja robiłem pompę, to za 2.400 zł jest nowa głowica i wałek plus sporo dupereli. I jest dwukrotnie sprawdzana na ESItronicu - przed i po regeneracji, masz kpl wydruków we wszystkich stanach/zakresach pracy. Żadnego działania na ślepo. Zresztą do tego zakładu wysyła kilkadziesiąt pomp rocznie Auto-Waś, gdzie stało moje auto i nigdy nie mieli żadnej reklamacji.
Za 300 zł na robociznę oraz testowanie w dobrej poważnej firmie to raczej nikt by palcem nie ruszył - przy takich cenach koszt zakupu oprzyrządowania i stanowiska testującego nie zwróciłby się nawet za 50 lat...
Myślę, że jeżeli jakaś część jest sprawna - to po co ją wymieniać i iść w koszty. Jeżeli popracowała np 200 kkm i jest nadal ok - to raczej dobrze to wróży na przyszłość...
Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 24-06-2014 o 16:29
|