Witam Koleżanki i Kolegów
Jak w temacje poniżej opis
Wymiana chłodnicy klimatyzacji
Ford Focus II 1.6 i 16V Ti-VCT 115KM r.2006
Zapewne wielu z was miało ten problem lub mieć będzie dlatego postanowiłem napisać małą instrukcje jak wymienić ja samemu i zaoszczędzić na wymianie.
Po diagnozie w warsztacie mechanik zaproponował 700 zł za wymianę (chłodnica +wymiana+ nabicie klimy) wydawało mi się to trochę drogo więc ładnie podziękowałem i dzięki temu jestem 250 zł do przodu.
Czas pracy 30 min maksymalnie 1 godzina.
Koszty materiałów:
nowa chłodnica 300 zł _kupiłem NRF
o-ringi szt.2 8 zł
nabicie klimy 150 zł
Potrzebne narzędzia ;
Klucze płaskie 12, 13
Śrubokręt krzyżakowy , kombinerki
Torx 30T
!!!!!!!Układ klimatyzacji muśi być pusty bez czynnika!!!!!
Prace zaczynamy od zdemontowania górnej osłony chłodnicy i atrapy chłodnicy jest sześć plastikowych wkrętów, wykręcamy wkręty potem wyjmujemy kołki
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dalej demontujemy reflektory oba, śrubka od góry i zatrzask od boku reflektor wyciągamy do przodu
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W dalszej kolejności demontujemy klakson śruba 12mm
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Następnie zabieramy się z kierownice powietrza (plastikowa osłona z gumowym fartuchem przylegającym do chłodnicy są dwie z lewej i prawej strony tu potrzebny będzie torx 30 i śrubokręt . Odkręcamy plastikowy kołek od spodu osłony dochodzącej do zderzaka i śruby mocujące kierownice T30
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mamy teraz dostęp do chłodnicy
Możemy przystąpić do demontażu samej chłodnicy
W pierwszej kolejności odłączamy układ klimatyzacji do chłodnicy klucz 13 mm.
Nowa chłodnica przychodzi bez szpilek więc trzeba stare przekręcić do nowej i tu przydadzą się kombinerki idealnie było by posiadać torx wewnętrzny ale kto go ma?.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Od razu możemy wymienić o-ringi na przewodach.
Wyciąganie chłodnicy z zaczepów, tu proszę być ostrożnym ponieważ chłodnica trzyma się tylko na czterech plastikowych uchwytach z czego dwa dolne mają dodatkowy zatrzask łatwo go uszkodzić. Aby go zwolnic wystarczy lekko go nacisnąć prostopadle do powierzchni chłodnicy.
Chłodnice wyciągamy do góry , samo wyjęcie chłodnicy z komory wymaga małego manewrowania ale nie powinno stanowić problemu.
Montaż nowej chłodnicy odbywa się w odwrotnej kolejności.
Ja musiałem lekko dopasować kombinerkami aluminiowe uchwyty chłodnicy tak aby lekko weszły w zaczepy/uchwyty.
Generalnie wymiana jest banalnie prosta.
Życzę przyjemnej pracy i satysfakcji w samodzielnej wymiany skraplacza.
Slawkoks