Odp: 1.8 tdci 115 kmMruga kontrolka od swiec zarowych
Witam,
doradzam koledze dużą dawkę asertywności dlatego że zapewne znajdzie się wielu fachowców co wycenią awarię na kilka tysięcy złotych twierdząc że trzeba wymienić wiele drogich części a aby nie być gołosłowny podam własny przykład, mój poprzedni fokus także z tym silnikiem miał podobne objawy, borykałem się dość długo z tą awarią odwiedzając różnych fachowców którzy doradzali wymianę dwumasy i innych drogich części w końcu się zdenerwowałem i pojechałem do serwisu Forda i okazało się że uszkodzona jest główna wiązka PCM w komorze silnika, uszkodzenie powodowało przesyłanie fałszywych informacji z czujnika ciśnienia paliwa zainstalowanego w pompie wtryskowej do komputera i to powodowało że komputer głupiał, po naprawie wiązki co kosztowało mnie 160 zł wszystkie problemy ustąpiły a jeździłem jeszcze tym autem 2 lata zanim go sprzedałem i ten przykład pokazuje że trzeba z dystansem podejść do opinii fachowców którzy często zgadując przyczynę awarii mogą nas narazić na niepotrzebne koszty w takim przypadku opłaca się pojechać do serwisu gdzie ludzie obeznani z danym typem auta mają większe szanse prawidłowo zdiagnozować awarię.
|