View Single Post
Stary 26-06-2014, 17:27   #4
salom

Domyślnie Odp: Sam naprawiam, rozrząd, koło pasowe sprężarki

Backdel, spełniając twoją mam nadzieję prośbę , wytłumaczę łopatologicznie , jak wymienić łożysko koła pasowego spreżarki. Wiem że się odezwą koledzy, i powiedzą że nie tak, a inaczej, ale napiszę jak ja to robiłem kilka razy.
Podnosisz samochód z tej strony gdzie jest sprężarka, zdejmujesz koło przednie, zabezpieczasz pojazd, aby nie spadł z lewarka, najlepiej włożyć coś co spełni rolę bezpieczeństwa. Zdejmujesz pasek wielorowkowy co napędza sprężarkę.Odkręcasz śrubkę pośrodku sprżęgła sprężarki, 6 lub 8, w zależności od sprężarki. Zdejmujesz czołową część sprzęgła. Następnie pukając czymś w koło pasowe, ew podważając śrubokrętem dużym, lub jakims pomocnikiem, zdejmujesz koło pasowe. Będziesz widział łożysko, i cewkę elektromagnesu na obudowie sprężarki. odpinasz wtyczke cewki sprzęgła, i podobmie jak koło zdejmij całą cewkę z obudowy. Wtedy widać całe łożysko na obydowie, zdejmujesz zabezpieczenie segera łożyska, i podobnie jak koło, zdejmujesz łożysko z obudowy. Montaż nowego łożyska w odwrotnej kolejności.
Ważne, abyś przy okazji sprawdził pierwszą część sprzęgiełka, czy te trzy elementy gumowe nie są wyrobione, nie maja luzu, bo lużne potraią hałasować.
Powodzenia.
  Odpowiedź z Cytatem