Cytat:
|
kolego wymień jeszcze czujnik położenia wału korbowego miałem podobne objawy w MK3 wymieniłem czujnik wałka bo wywalało błąd i po wymianie nadal gasł żadnych błędów wymieniłem czujnik położenia wału korbowego i zaczoł jeździć wydatek niewielki,czujnik z prawej strony silnika na skrzyni biegów śrubka na klucz 8mm
|
Dzięki kolego! To była dokładnie przyczyna tego zachowania! Po wymontowaniu okazało się że czujnik położenia wału korbowego był oblepiony opiłkami pochodzącymi ze sprzęgła/dwu masy. Wymieniłem go na nowy i przy okazji wymieniłem dwumasę i sprzęgło, które zanieszczało go. Widać było na nim ślady rozgrzania, więc pewie opiłki działały jak kompres, który jak się rozgrzewał dawał fałszywe wyniki.
Po wymianie nie ma już efektu gaśnięcia :-). Zdarza się jeszcze pokazanie sprężynki, ale nie ma gaśnięcia - jutro jadę znów sprawdzić co tam się w komputerze zapisalo to napiszę.
Jeszcze raz dzięki! Dwa miesiące różni głowili się co to moze być, a tutaj w 3 godziny bez dotykania samochodu - UAU!