Temat: [Mondeo 2000-2007] Gaśnie w losowych momentach
View Single Post
Stary 02-07-2014, 20:32   #4
mkalwak
ford::beginner

Imię: Maciek
Model: Mk III
Silnik: 2.0 130KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Gaśnie w losowych momentach

Cytat:
Napisał mondeo70235 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kolego wymień jeszcze czujnik położenia wału korbowego miałem podobne objawy w MK3 wymieniłem czujnik wałka bo wywalało błąd i po wymianie nadal gasł żadnych błędów wymieniłem czujnik położenia wału korbowego i zaczoł jeździć wydatek niewielki,czujnik z prawej strony silnika na skrzyni biegów śrubka na klucz 8mm
Dzięki kolego! To była dokładnie przyczyna tego zachowania! Po wymontowaniu okazało się że czujnik położenia wału korbowego był oblepiony opiłkami pochodzącymi ze sprzęgła/dwu masy. Wymieniłem go na nowy i przy okazji wymieniłem dwumasę i sprzęgło, które zanieszczało go. Widać było na nim ślady rozgrzania, więc pewie opiłki działały jak kompres, który jak się rozgrzewał dawał fałszywe wyniki.

Po wymianie nie ma już efektu gaśnięcia :-). Zdarza się jeszcze pokazanie sprężynki, ale nie ma gaśnięcia - jutro jadę znów sprawdzić co tam się w komputerze zapisalo to napiszę.

Jeszcze raz dzięki! Dwa miesiące różni głowili się co to moze być, a tutaj w 3 godziny bez dotykania samochodu - UAU!
mkalwak jest offline   Odpowiedź z Cytatem