Odp: Zakup c-max 2007 - warto za tą cenę ?
Wydaje mi się, że sam komis powinien o te rzeczy dbać - tak na zdrowy rozum - to oni zaniżają wartość vat należnego swojej sprzedaży i muszą potem w razie czego odprowadzić zaległy podatek wraz z odsetkami od całej wartości- a nie tak jak w przypadku vat-marża podatek tylko od marży. Nie mogą przerzucać tego na klienta - w takim przypadku mogą mi wystawić fakturę vat (z normalną stawką 23%) ale liczoną w dół od wartości brutto zapłaconej przeze mnie i korektę na całość do faktury vat-marża. Wówczas korygują swój przychód z tytułu tej sprzedaży (niestety ich strata) ale mnie już to nie dotyczy a jest też moją dobrą wolą czy korektę im potwierdzę.
Co innego gdybym to ja sam kupował samochód od firmy w Niemczech - wówczas jeśli ta firma nie jest dealerem samochodów musiałbym zapłacić Vat w Polsce a jeśli jest - to tam na miejscu, w kraju sprzedaży.
Edit:..lub jeśli kupowałbym bezpośrednio od klienta sprowadzającego, który tego vatu nie zapłacił mimo iż powinien. Tu się sprawa zatrzymuje na komisie i wydaje mi się, że ja jestem w tym momencie 'bezpieczny'.
Ostatnio edytowane przez maximvs ; 03-07-2014 o 11:22
|