Cytat:
|
Witam. w czerwcu wymieniałem olej u mechanika i dzisiaj zauważylem na bagnecie że oleju jest ok. centymetra ponad maximum. Czy tak może być?Silnik zimny, samochód stoi w garażu na prostej podłodze.
|
Znam ten ból gdyż miałem dokładnie ten sam problem, kiedy po raz pierwszy dokonywałem wymiany oleju i wlałem go tyle ile podają w instrukcji obsługi.
Wówczas, po spędzonej na postoju nocy, rankiem stan faktyczny miałem dużo powyżej maximum i musiałem troszeczkę spuścić aby nie uszkodzić uszczelnień.
Obecnie wiem z doświadczenia, iż należy wlać nie więcej jak trzy czwarte podawanej ilości, tak aby na szybko na bagnecie było nieco powyżej minimum, a właściwy stan oleju i ewentualne jego uzupełnienie dokonać dopiero na drugi dzień rano.
Wychodzi bowiem na to, iż po dłuższym, np. nocnym, postoju spływający, ze wszystkich zakamarków silnika, olej dopiero wskazuje faktyczny jego poziom. A jest to na pierwszy raz dosyć spora różnica in plus.
Po kilku wymianach wiem, iż do mojego C-Maxia wchodzi max około 3,5 litra, przy założonym poziomie docelowym nieco poniżej maximum.
Dla jasności dodaję, iż zawsze wymieniam olej w silniku rozgrzanym do maximum i po odkręceniu korka spustowego oraz filtra oczekuję zazwyczaj około pół godziny tak aby jak najwięcej starego oleju mogło wypłynąć z czeluści silnika.