Temat: [Galaxy 2000-2006] Silnik diesel szarpie przy rozpędzaniu
View Single Post
Stary 10-07-2014, 22:28   #23
magikos
ford::amateur

Imię: Krzysztof
Model: galaxy ghia
Silnik: 1.9 tdi
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Silnik diesel szarpie przy rozpędzaniu

Witam Szanownych Forumowiczów.Podepnę się pod temat.Proszę o pomoc.

Już od ponad 12 miesięcy borykam się z problemem:
Pozwolicie że opiszę:

Pacjent: Ford Galaxy 1.9 TDI 130 KM 2005 rok (przebieg 192 tyś)

Objawy:
Podczas przyspieszania szarpanie pochodzące od silnika ,które przechodzi na kierownicę i cały pojazd . Nie dzieje się tak, kiedy "żyłuję" silnik na wyższe obroty. Kiedyś dodawając gaz autko sprawnie się zbierało , teraz dramat , jak dodam gaz na niewielkich obrotach 1800-2300 na biegu np. 3 lub 4 lub 5 czy 6 , oraz podczas obciążenia-czy też jak jest jakiś podjazd i silnik musi włozyć większą pracę - silnik szarpie niemiłosiernie, , i aż niemiło się siedzi na fotelu.

Byłem w Krakowie u p.Gładysek, sprawdził mi pompowtryski na kompie i pokazało:

Reg.spokojnego biegu jałowego dawka cyl.1 -0,40 mg/H
Reg.spokojnego biegu jałowego dawka cyl.2 -0,89 mg/H
Reg.spokojnego biegu jałowego dawka cyl.3 -0,80 mg/H
Reg.spokojnego biegu jałowego dawka cyl.4 +2,04 mg/H

Wcześniej w innym serwisie zaślepiłem EGR po wymianie kolejnej rurki ,oraz wymieniał mi w serwisie prawdopodobnie uszczelniacze czy oringi, pompowtrysków, nie wiem dokładnie, ponadto wymieniałem wszystkie możliwe filtry.
Objaw ten zaczął sie prawdopodobnie kiedy wymieniłem olej i filtry oraz Egr gdyż był rozszczelniony.

Teraz mam opisany problem od około ponad roku. Już mi ręce opadają.

Opisany wyżej serwis Gładysek z Krakowa podał mi że to będzie wina tego 4-tego pompowtrysku bo pozostałe 3 dążą do zera korektując ten 4 . Nie zapewnił że jak zregenerują ten czwarty to będzie ok. Może się okazać że t 3 też do naprawy.
Ale to nie wszystko: cena jaką zaproponował to .... około 850 zł za czyszczenie i regenarację JEDNEGO Pompowtrysku + koszt demontażu i montażu 670 zł. To wychodzi prawie 4 tyś złotych za 4 pompowtryski. Zemdlałem.
Pojechałem dalej do innego mechanika.Wysłuchał mojej opowieści o szarpaniu i stwierdził , Uwaga: że to jest koło dwumasowe , koszt 2500 zł + 450 robocizna , również zemdlałem po raz drugi.

Czy to na prawdę Szanowni forumowicze według Was jest to przyczyną?
Czytałem różne fora i piszą wszystko, nie wiem co mam robić.
Proszę was o pomoc.

Dodam ,że szarpanie występuje przy przyspieszaniu z małych obrotów na większe i praktycznie na biegach 2 do 6 , jeśli dobrze wkręcę silnik na obroty , nie ma tego objawu , ale już nie mam tej przyjemności z łagodnego przyspieszania, a taka powinna być i najnormalniej jakby to rzec - jest to wkur*iające. Na wolnych obrotach silnik pracuje równo, nie trzęsie.
Zaczęło się to od wymiany EGR -a i to trwa nadal(może to zbieg okoliczności) teraz mam zaślepiony EGr. Kiedy miałem nową rurkę EGR - również objaw był. Więc EGR można wykluczyć.

Proszę o pomoc osoby znające się i te które miały ten sam problem.
Serdecznie dziękuję za każdy post. Mój email magik00@interia.pl
magikos jest offline   Odpowiedź z Cytatem