Temat: [C-MAX 2003-2007] Wspomaganie kierownicy i wymiana plynu
View Single Post
Stary 13-07-2014, 11:05   #1
krasnal-pl
ford::amateur

Imię: Adam
Model: Ford Focus C-Max
Silnik: 1.6 Benzyna
Rocznik: 2004
Domyślnie Wspomaganie kierownicy i wymiana plynu

Witam Panstwa

Możliwe ,że jestem przewrażliwiony ale jak dla mnie wolę coś najpierw 2 razy sprawdzić niż potem żałować. Dodam ,że w autach nie jestem zbyt wielkim znawcą stąd proszę o poradę tutaj na forum. Otóż od kilku dni w moim Fordzie C-Maxie 1.6 benzyna rok 2004 da się slyszeć jakis dzwięk podczas skrecania kierownicą co sugerowało by wspomaganie. Nie jest on zbyt intensywny ale coś tam skrzypi. Nie dziwiłby mnie ten problem gdyby nie fakt że dokładnie 2 lata temu miałem tego pecha i walneła mi pompa od wspomagania... co kosztowało mnie pózniej mase kasy (mieszkam w Angli i cały koszt nowej pompy i tych dodatków to 700 Funtów) Więc wymieniono mi wszystko i było ok. Od kilku dni jednak da sie coś słyszeć podczas skręcania i w sumie nie wiem od kiedy tak jest bo zazwyczaj gra radio i nic nie słyszalem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ten dzwięk to jakby skrzypienie podczas kręcenia kierownicą coś takiego choć nie mylić z piskiem jaki czasami pompa wydaje podczas maksymalnego skręcania kołami. Ogolnie kierownica chodzi dobrze i można krecić jednym palcem choć ten dzwięk nieco mnie przeraża. Nie chciałbym doprowadzić do ponownej awarii. Stwierdziłem że najpierw sprawdzę poziom płynu i tu pierwszy problem, bo nie wiedziałem który to zbiornik. Wyczytałem na forum ,że niby ma być pod reflektorem... zdjełem jeden i drugi... nic tam nie było. Uznałem ,że jest to zbiorniczek po prawej stronie lewego reflektora. Otworzylem i poziom wyglada w porzadku. Nie widać żadnych wycieków koło pompy i tych rurek. Zmartwił mnie natomiast kolor tego płynu bo wyczytalem ze powinien mieć kolor czerwony lub zielony... a mój ma kolor raczej czarny zasyfiały... Mysle sobie kurde 2-letnia pompa i tam taki syf ?? cos nie tak ? nie wiem... albo nie wiadomo co mi tam wlali... Zastanawiam sie nad jego całkowitą wymianą i tu też problem... w koncu zielony czy czerwony ?? no i tak z ciekawosci w moim fordzie jest pompa hudrauliczna czy elektryczno-hudrauliczna ?? na razie kilka nie wiadomych i czekam na jakies podpowiedzi i uwagi... co mam robić... ktos pisał gdzies ,że niby sie tylko dolewa pyłnu a nie wymienia ale uwierzcie ten płyn nie wyglada za dobrze... pomóżcie koledzy i poradzcie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
krasnal-pl jest offline   Odpowiedź z Cytatem