Witam
Pacjent: Ford Focus 1.8 16V 2002r. sedan
Objawy: Przepalajacy sie bezpiecznik od wycieraczek, nie dzialaja ani spryskiwacze ani wycieraczki przedniej szyby.
Diagnoza: Nalezy wyjac mechanizm wycieraczek (3 sruby nasadka nr
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Zdejmujesz plastikowy czarny kapturek z silnika od wycieraczek, ktory zapinany jest na 4 plactikowe zapinki. Wewnatrz znajduje sie pierscien silnika, smar, 3 metalowe palce jezdzace po pierscieniu. U mnie jak to otworzylem bylo widac przypalony smar. Po prostu jest go tam za duzo i powoduje zwarcia. Nalezy usunac czesc smaru, a reszta nasmarowac metalowy pierscien. Po tak wykonanej naprawie wycieraczki wracaja do normalnego uzytkowania
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Natomiast mam inny problem z wycieraczkami, mianowicie: od czasu powyzszej naprawy przestal mi dzialac interwal wycieraczek i jak nacisniej w dol manetke od wycieraczek to nie robia pojedynczego cyklu pracy tylko zatrzymuja sie jak puszcze manetke.
Dodam ze szybka praca wycieraczek dziala i spraskiwacz tez dziala.
Wyczytalem gdzies ze za sterowanie wycieraczkami odpowiedzialny jest modul CTM(Central Time Module), ktory jest za schowkiem. Zdjelem wiec schowek lecz znalazlem to:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co mam z tym zrobic? Ktory to modul CTM? Jak naprawic te wycieraczki czasowe?