Cytat:
Witam. Czy mógłby ktoś z forumowiczów łopatologicznie przedstawić mi gdzie te kabelki od świateł dziennych powpinać . Aku rozumię, ale ten + po stacyjce i który kabel od pozycyjnych. Prosiłbym o fotki lub o przekierowanie mnie do odpowiedniego miejsca. Z góry dziękuje.
|
musisz mieć próbnik ( najlepiej Tobie z ledami i wskazaniem polaryzacji ok.40PLN ) lub miernik
- otwierasz skrzynkę bezpieczników ( deaktywacja zasilania ze stacyjki ma kilka sekund od wyjęcia kluczyka ) , nie wyciągasz bezpieczników ( nie poleca podłączania się pod przekaźniki ) na bezpiecznikach masz w obudowie "piny" kawałki metalu które wystają
- próbnik podłączasz do masy ( czarny kabel z "igłą" przy śrubie masy obok akumulatora ) i jedziesz na przekręconym kluczyku wpierw w wolnych slotach ( niepełnych ) i patrzysz gdzie masz +12V, potem bezpieczniki i spisujesz numerki na kartce ( u mnie był wolny slot na bezpiecznik z jednym pinem do wpięcia ( niepełny ) który miał 12 v ze stacyjki )
- jak masz kogoś to prosisz o wyjęcie klucza i lecisz po tych 12 i patrzysz czy gaśnie próbnik 0 V po kilku sekundach ( będziesz miał charakterystyczny dźwięk przekaźnika ) i tak dalej i tak dalej aż znajdziesz
- jeśli masz wolny - niepełny slot kabel na +12V stacyjka w pusty otwór i blokujesz bezpiecznikiem ( masz zabezpieczone 12V )
- potrzebujesz szybkozłączki ( wcinki do kabli ) - wyjmujesz reflektor odpinasz kostkę, włączasz pozycje i znajdujesz pin i kabel z zasilaniem na pozycje ( dobrze jak masz kogoś do pomocy kto pobawi się przełacznkiem )
- wpinasz szybkozłaczkę - sama tnie izolacje na kablu i blokujesz ( zapomnij o taśmie izolacyjnej )
- masę masz również na belce poniżej reflektorów jest tam przekaźnik dokręcony śrubą
- sprawdzasz działanie jeśli pasuje to proponuję zamontować wpierw światła i prowadzić kable w osłonie cięta ( organizer - łatwo się układa ) lub spirala ( trudniej bo musisz nią okręcić kable ) docinasz osłony do miejsc gdzie wpinasz kable
- nie tnij kabli bo często są zakończone złączkami ( obrobione do montażu ) lepiej je złożyć
- paski szybkozłączki i spinasz do elementów nadwozia
zapomnij o robocie na skróty bo prowizorka "na skrętkę" czy kable luzem na skróty po silniku grozi zwarciem i spaleniem bezpiecznika jak zabezpieczysz, bo jak nie to awaria tego do czego podłączysz
jak poczekasz to wieczorem podam który to slot i może wrzucę fotki