Usterka Silnika, Immobiliser włączony
Prośba o pomoc. Samochód stał pod domem około 5 dni. Wszystko było OK. Ładna pogoda dzisiaj więc umyłem go, później polerka... samochód był zamknięty z właczonym alarmem (standardowy) i chyba go przy polerce za mocno bujnąłem bo właczył się alarm. Poszedłem po pilota (mam system bezkluczykowy) i wyłaczyłem alarm i otworzyłem okna. Włączyłem sobie muzyczkę i zadowolony skończyłem polerkę.
No i tu zaczynają się schody... Chce przestawić auto a tu zonk... przyciskam ford power i nic, tylko converse się odpala... a za chwilę wyskakuje informacja że immobiliser włączony i usterka silnika... pomyślałem, że może źle wyłączyłem alarm.. no ale nic nie pomogło... przesuzkałem forum i metdy na wyłaczanie zastsowałem... nie pomogły.
Mam ELM327... no to chciałem podpiąć i znowu zonk... ELM nie może się podłączyć... kody DTC które odczytałem z zegarów:
DTC
160782
90bd13
c42268
c40168
temp silnika -60c
aku 11.9
Bezpieczniki pod maską OK, bezpieczniki pod schowkiem OK.
Macie pomysł? Podobno jest jakaś wiązka do modułu PCM w nadkolu... jak to zlokalizować (lewe czy prawe nadkole? patrząc w kierunku jazdy)
dodatkowo dziwne dźwięki wydaje z siebie radar (aktywny tempomat) po wciśnieciu ford power...
Ostatnio edytowane przez kot_79 ; 19-07-2014 o 14:56
Powód: dodatkowo dziwne dźwięki wydaje z siebie radar (aktywny tempomat) po wciśnieciu ford power...
|