Temat: [Mondeo 2000-2007] Gaśnie w losowych momentach
View Single Post
Stary 19-07-2014, 19:47   #8
mkalwak
ford::beginner

Imię: Maciek
Model: Mk III
Silnik: 2.0 130KM
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Gaśnie w losowych momentach

Witam,

Dzisiaj podłączyłem go do interfejsu i zrobiłem parę prób - generalnie przy przytrzymaniu obrotów w okolicy 2500 - pach nagle zgasł. Błędy jakie zarejestrowałem to klasyczne P0251, P1211.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

W załączeniu wykres działania w trakcie próby - z nieznanego mi powodu nagle zawór IMV otworzył się bardzo mocno (z ok 21% do 71.11%) i w tym stanie pozostał. Domyślam się, że to spowodowało zgaszenie silnika. Co ciekawe nie ma to odzwierciedlenia w ciśnieniu w szynie paliwa, ani obrotach.

Potwierdzało by tą teorię fakt, że wydaje mi się, że wtyczki prowadzące do zworu są brudno/mokre. Zdjęcia:

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Czy ktoś wie coś na temat tego jak objawia się uszkodzenie tego zaworu? Czy to może raczej jakiś problem ze sterowaniem nim?

I pytanie drugie - czy zna ktoś kogoś fachowego kto by zdiagnozował czy zawór/pompa są w porządku - w okolicach Wrocławia?
mkalwak jest offline   Odpowiedź z Cytatem