Temat: [Mondeo 2007-2014] Immobiliser aktywny ( auto nie odpala)
View Single Post
Stary 19-07-2014, 23:04   #55
jacekn8
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi 115KM Econetic
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Usterka Silnika, Immobiliser włączony

Cytat:
Napisał kot_79 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ani forscan ani scan master nie chcą sie połączyć... wiem, że napięcie aku to nie wszystko ale PCM nie może zmierzyć niczego innego jak napięcie więc jeżeli ono jest ok to chociaż powinien spróbować przekręcić a nie od razu wywalać usterka silnika, zaraz po wciśnieciu ford power...
Mylisz się... to jest całkiem świeży Ford a nie stary Polonez. Wyskakuje kod błędu który blokuje rozruch silnika, więc nie kręci w ogole. Ja montowałem światła dzienne i zapomniałem na multimetrze zmienić z amperomierza na voltomierz... zrobiłem zwarcie na obiegu od silniczków wysokości lamp na wtyczce od lampy (BTW nie wpinać tam dziennych). O dziwo nie spaliło bezpiecznika tylko miałem taki objaw jak ty. Zablokował rozrusznik i wywalał immo aktywny (nie dam sobie ręki uciąć czy usterka silnika też była, ale pamiętam że wywalałem ok 10 błędów).
Skoro połączyłeś się z BCM i ABS to próbowałeś usunąć z nich błędy? Bo to są 2 z 3 modułów "sparowanych" immobiliserem. Trzeci to PCM.

PS. jeszcze jedyne co mi przychodzi do głowy to całkowite odpięcie aku na godzinę... żeby się wszystko poresetowało, a następnie usunąć błędy jeżeli są i próba odpalenia

Ostatnio edytowane przez jacekn8 ; 19-07-2014 o 23:08
jacekn8 jest offline   Odpowiedź z Cytatem