View Single Post
Stary 20-07-2014, 12:17   #165
Velsu
ford::amateur

Imię: Łukasz
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDI
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Najlepsze i najgorsze serwisy Ford (ASO)opinie.

Nie udzielam sie zbyt czesto na forum ale ze wzgledu na doswiadczenia jakie przezylem z Ford ASO w Warszawie poczulem sie do wystawienia im opinii.

Zakupilem Ford Mondeo MK4 w stanie bdb. Jedynym jego mankamentem bylo to ze zalaczalo sie webasto na noc i za cholere nie dalo sie tego zmienic (temperatura na zewnatrz, ustawienia w kompie itp nic nie dawaly). Dodatkowo akumulator sie wyladowywal i czasami rano nie dawalo sie zapalic. Uznalem ze to wina wlasnie tego webasto. Zabralem auto do serwisu na Sokratesa w Warszawie.

Zaplacilem gruba kase, powiedzieli ze zresetowali system, wylaczyli webasto systemowo i mozna jechac na wakacje i cieszyc sie podróżą. Akumulator wedlug nich jest w bardzo dobrym stanie i wszystko okej.

Po wizycie wyjechalismy na wakacje nad morze. Na wakacjach we Władyslawowie po przyjsciu z plazy samochod odmowil posluszenstwa. Nie zapalal sie a ja zauwazylem ze nagle magiczne webasto bez powodu wrocilo i rozladowalo akumulator w ciagu zaledwie dwoch godzin. Cudem dojechalem do Gdyni i mily Pan w ford ASO zgodzil sie umowic mnie z samego rana bo za 2 dni musialem wracac do Warszawy.

Po wydaniu forunty na taksowki do ASO i spowrotem okazalo sie ze akumulator jest uszkodzony (cela) a webasto ma sfajczony "gar" i tutaj musi sie tym zajac profesjonalny serwis ktory koncentruje sie glownie na webasto, ale kompetentny mechanik (chwała mu za to) w Gdyni powiedzial ze wystarczy wyciagnac bezpiecznik od webasto i nie bedzie z tym problemu. W tym momencie skonczyly sie wszelkie moje problemy a serwis Ford ASO w Gdyni zostaje u mnie oceniony bardzo pozytywnie.

Po roku szykowalem sie na wyjazd na Wielkanoc. Niestety wszystkie serwisy oblozone a mi tarły juz tarcze i bylo trzeba zmienic klocki. Bylem skazany na ASO wiec tym razem ze wzgledu na negatywne odczucia na Sokratesa, wybralem Ford Lipski w Warszawie.

Mily Pan zasugerowal ogolny przeglad pojazdu zeby zobaczyc czy nie ma innych usterek. PODOBNO sprawdzili wszystko i wedlug niego:

- Samochod w dobrym stanie
- Trzeba zmienic cos w lewym kole (juz zapomnialem nazwe, wybaczcie)
- Zainstalowac chlapacze ktore mam kupic u nich (??)
- Wymienili zarowke stopu bo zle chodzila

Powiedzialem ze narazie prosze o sama wymiane klockow a reszte potem. Po wymianie wyjechalem na Wielkanoc i odwiedzilem warsztat Bosch u dobrego znajomego (oddalony o 250km wiec nie zawsze moge tam podjechac).
W warsztacie Bosch po przegladzie okazalo sie ze:

- Turbina do regenaracji, ledwo udalo sie uratować zawór
- Układ kierowniczy w stanie agonalnym
- Skrzywienie nadkola z PRZODU
- ZLE ZALOZONE SWIATLO STOPU (!!!)
- Usterki ktore zauwazyl Ford Lipski nie istnieja i wszystko jest w jak najlepszym porzadku i mechanicy jak i znajomy nie rozumieli o co im chodzi.

Tak wiec Ford Lipski nie dosc ze nie wykryl powaznych usterek, to probowal mnie naciagnac na jakies bezsensowne naprawy. Dodatkowo zle umiescili swiatlo stopu i Bosch musial to poprawiac (nic powaznego, ale jednak daje do myslenia).
Velsu jest offline   Odpowiedź z Cytatem