View Single Post
Stary 21-07-2014, 09:43   #4
SrebnaStrzała
ford::expert

Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011
Domyślnie Odp: Pasy widmo i stłuczka

Nie prawda ze znaki pionowe sa wazniejsze od poziomych, w hierarchi sa na tej samej pulce. Natomiast znaki pionowe nijak odnosza sie do kolidujacych z soba pasow. Jezdnia sie nie zweza na prawym pasie chodz to tez zalezy an ktore pasy sie patrzy, dwa osoba jadaca lewym pasem ma ten sam znak wiec tez powinna zmienic pas zgodnie z Twoja teoria natomiast znak a14 zgodnie z wikipedia "Znak ostrzega przed miejscem, w którym prowadzone są na drodze roboty, gdzie kierujący może spotkać osoby pracujące na drodze lub przeszkody utrudniające ruch, takie jak maszyny, materiały.
Umieszczona pod znakiem tabliczka T-19 wskazuje na malowanie znaków poziomych." Wiec w zasadzie tez ma sie to nijak do pasow bo zadnych robotow drogowych tam nie ma, moze kiedys byly.

Pozostaje jeszcze kwestia zmiany pasa i uzycia migacza. Czy jesli byloby tu oznakowanie zolte naniesione na to biale to nadal mielibysmy doczynienia z zmiana pasa wjezdzajac na srodkowy czy moze kierunek zostaje zachowany i do zmiany pasa nie dochodzi? z tego co piszecie z tego pasa nie mozna jechac prosto tylko mozna albo skrecic na pas w lewo albo w prawo i w obu przypadkach zmienia sie kierunek jazdy co wedlug mnie jest niedorzeczne w takim miejscu tymbardziej ze to centrum miasta gdzie jest bardzo duzy ruch. Brakuje tutaj znakow pionowych ktore by informowaly o tym jak sie poruszac w tym miejscu
Mam nadzieje ze zwrociliscie uwage ze pasy te powstaly aby plynnie przekierowac ruch z prawego na srodkowy i z srodkowego na lewy?

P.s.
Ogladajc film przed wjazdem na skrzyzowanie widac ze sa zamalowane czarne pasy ktore byly tam wczesniej naniesione. Mi sie wydaje ze tutaj albo te pasy nadal obowiazuja albo ktos ich nie zamalowal, ale to sie dowiem w urzedzie

Ostatnio edytowane przez SrebnaStrzała ; 21-07-2014 o 10:00
SrebnaStrzała jest offline   Odpowiedź z Cytatem