View Single Post
Stary 21-07-2014, 10:59   #333
dominlodz
ford::average

Imię: Dominik
Model: Ford Focus 2 MK2 FL
Silnik: 1.6 Duratec 115PS
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Dołożenie alarmu do Mondeo MK4 - ale również do SMAX, Focus, Fiesta

dafior,
tak w gwoli ścisłości - po pierwsze to ta syrena nie jest do FF2 tylko do mondeo MK4,
ja mam tylko w bagażniku pin na te zwykłą syrenę bez aku, ale takiej nie chcę więc zabrałem się za montaż takiej z wbudowanym aku,

po pierwsze musiałem wymienić GEM'a u siebie - sprawdź czy masz odpowiednie 2 piny w GEM'ie do syreny - ja miałem GEM z końcówką CC i tam ich nie ma. dodatkowo GEM musi mieć obsadzony bezpiecznik F137 do takiej syreny.

jedyny problem to wyprowadzić 2 kable z GEM'a do syreny, wcześniej opisałem jakie kolory gdzie, trzeci to GND.

no i tylko włączyć opcję takiej syreny w GEM i po zabawie, po tym powinna działać tylko syrena z akumuatorem. nie testowałem jeszcze jej akumulatora po odpięciu klemu + od akumulatora.

do maski możesz się dobrać poprzez otwór grodziowy - znajdziesz go pod schowkiem pasażera - przynajmniej tak było u mnie, no chyba że chcesz zamontować syrenę gdzie indziej - pełna dowolność, powiem że alarm z tej mojej daje naprawdę mocno.

czyli reasumując jeśli przymierzasz się do takiej syreny z aku:
test GEM'a tych dwóch pinów
sprawdzasz obecność bezpiecznika - w gemie prawy górny róg - czy jest gniazdo

no i generalnie można montować.
PS. mi przeciągnięcie takiej wiązki zajęło chyba od 19-ej do 2 w nocy, odpowiednie ułożenie, wszystko w izolacjach termokurczliwych, ładne i zamaskowane wyprowadzenie też zajęło dużo czasu no i instalacja syreny w najmniej dostępnym miejscu.

w załącznikach powinno być wszystko czego potrzebujesz.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg syrena.jpg (15.6 KB, 151 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg C95.jpg (7.4 KB, 185 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg C96.jpg (10.8 KB, 179 wyświetleń)
dominlodz jest offline   Odpowiedź z Cytatem