Temat: [Focus 2008-2011] "Płukanka" silnika przy wymianie oleju
View Single Post
Stary 22-07-2014, 12:26   #35
ExpressParts
ford::advanced

Imię: Krzysiek
Model: Ford Transit Courier
Silnik: 1.5 TDCI
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: "Płukanka" silnika przy wymianie oleju

Cytat:
Napisał andrzej1987 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Każdy dobry mechanik odradzi ci takich zabiegów.
Jestem dokładnie odwrotnego zdania. W obecnych czasach każdy olej ma dodatki myjące, które mogą "wypłukać" nagar, niezależnie od lepkości.
Rozwiązywanie problemów ubytków oleju bardziej gęstym olejem to jak leczenie syfa pudrem. Może minimalnie zmniejszy się ubytek (ale tylko przy zimnym silniku, bo lepkość oleju 5W40 i 10W40 w temperaturze roboczej jest taka sama), ale co z tego, skoro bardziej gęsty olej później dotrze np. do turbosprężarki, bo trudniej jest go pompie "przepchać".
Jeśli silnik bierze 3L oleju na 10tkm, to trzeba zlikwidować przyczynę ubytku (nawet remont - jeśli jest konieczny) i zalać najlepszy możliwy olej.
Napiszę raz jeszcze: przeszedłem z oleju 10W40 na 5W40, zrobiłem prawie 140tkm i nic się nie dzieje. To samo doradziliśmy już wielu klientom i żaden z nich nigdy nie skarżył się na żadne wycieki czy inne rozszczelnienia.
Oleje Motul (CERTYFIKAT), Penrite, Liqui Moly i wszystkie części do Waszych Fordów (i nie tylko)! Sprzęgła i dwumasy! Najtaniej!!! tel. 888 530 456, GG: 3543322https://forum.fordclubpolska.org/sho...d.php?t=300134
ExpressParts jest offline   Odpowiedź z Cytatem