Cytat:
|
Już wspominałem wcześniej, że zawsze występują jakieś wyjątki (np. obowiązek korzystania z pasów bezpieczeństwa, który nie dotyczy kobiet w ciąży, konwojentów, inwalidów, itd, itp).
|
Ja nie analizowałem tutaj całego kontekstu sytuacji, wyjaśniłem tylko, iż jeśli w jakimś akcie prawnym mamy sformułowanie "stosuje się", "mianuje", "powołuje", "podpisuje" - oznacza to obowiązek adresata tejże normy.
Co nie wyklucza oczywiście dziesiątek innych przepisów, w których mogą być zawarte normy prawne sprzeczne między sobą. Wówczas, jako że mamy do czynienia z kolizją norm, stosujemy zasady wykładni i zawarte w nich reguły kolizyjne i tym samym ustalamy, który przepis stosuje się w danym, konkretnym przypadku.
EDIT: A co do tej konkretnej sytuacji ja nie widzę tu powodów do takich dyskusji długich. W 1:03 bez wątpienia jedziesz na skrajny prawy pas, i zanim on Ci się skończy zmieniasz pas na środkowy (który po zwężeniu staje się skrajnym prawym), ustępując pierwszeństwa pojazdom znajdującym się na nim. Tezę tę bezsprzecznie potwierdza znak pionowy o zwężeniu podyktowanym robotami drogowymi. Na filmiku prawidłowo postąpił radiowóz: nie chcąc zjechać na skrajnie prawy pas, kontynuował jazdę prosto, sygnalizując jednocześnie zmianę pasa kierunkowskazem w lewo. Gdyby ktoś tam akurat jechał, radiowóz musiałby oczywiście ustąpić mu pierwszeństwa.