View Single Post
Stary 23-07-2014, 10:28   #70
PRZEMOLO79
ford::beginner

Imię: Przemo
Model: Mondeo Mk5
Silnik: 1,5 ECOBOOST 160 KM
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Focus 1.0 ecobost czy 1.6 dylemat w wyborze

Zażarta dyskusja więc się włączę. Jeździłem wcześniej MK2 1,6 115 KM benzyna oczywiście silnik żwawy powyżej 3 tyś. obrotów klima zabiera mu sporo życia... Teraz przesiadka na MK3 - z ciekawości przejechałem się kosiarką 1,0 125 KM dla uspokojenia sumienia kumpla w salonie forda bo ach i ech..faktycznie silnik cichy dosyć elastyczny (jak na tą pojemność)ciągnie od dołu ale na górze dostaje zadyszki :-) wolnossący 1,6 125 KM rozwinięcie silnika 115KM z MK2 praktycznie nie do zajechania silnik jeżeli będzie się sprawował tak jak w moim MK2 to jeździć i jeździć. Jedzie lepiej od MK2 (buda MK3 cięższa o 50 kg od MK2)klimy tak nie odczuwa subiektywnie jedzie lepiej od 1,0 EB oczywiście przy zachowaniu stylu jazdy jak dla silnika wolnossącego czyli 3 tyś obrotów i w górę do wyprzedzania od 60-70 km/h tylko trójka itp...na pewno jeżeli chodzi o żywotność przejedzie 1,0 EB elastyczność nieco słabsza jak w 1,0 ale relatywnie mało odczuwalna różnica w spalaniu również jak "depniesz" tej kosiarce to swoje bierze....i teraz konkluzja kupiłem 1,6 EB 150KM jest szybko cicho oszczędnie i uśmiech sam się ciśnie na usta gdy wciskam pedał gazu :-))))) dla niezdecydowanych kosiarki to macie pewnie w garazach do trawy a jak chcecie pojeździć autem i jeszcze się tym nacieszyć to tylko 1,6 EB i basta :-)))))
PRZEMOLO79 jest offline   Odpowiedź z Cytatem