Temat: [S-MAX 2006-2015] Update do 163KM w ASO da się zrobić ?
View Single Post
Stary 24-07-2014, 18:24   #153
Gregonio
ford::advanced

Imię: Grzesiek
Model: Galaxy V-line
Silnik: 2.0 EcoBLUE 240KM
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Update do 163KM w ASO da się zrobić ?

Cytat:
Napisał kolopeter Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wtedy nie mialbys wiekszej predkosci maksymalnej, ale to tez zalezy od drogi i warunkow
Dokladnie. Poza tym moze byc wiatr, lepsze paliwo itp..

Bump:
Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wykresy z tej hamowni wyglądają dziwnie... Porównaj z dowolnymi wykresami z hamowni Heko http://forum.fordclubpolska.org/show...postcount=4115

Może koledzy mają "zaszyty" wykres na hasło "2.0TDCi 140PS"? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Na poważnie:
1) częściowo "dziwność" wykresu tłumaczy ciągnięcie obrotów aż do "odcinki"... U Heko obroty dla TDCi kończą się na 4600, więc nie ma tej końcówki... Tak czy inaczej wykres nadal odstaje...
2) postawił bym ten samochód u kolegów "kreatorów" na rolkach jako "2.0TDCi 163PS" i zobaczył co ich komputer narysuje...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Kolega mayak jest na urlopie do pierwszego weekendu sierpnia. 30 lipca (w środę) jestem w Warszawie - mogę wziąć sprzęt i możemy się umówić ("w czynie społecznym") na eksperyment pod hamownią: przestawię z powrotem na 140 - zhamujemy, zrobię ("po mojemu") update 140->163PS i znowu zhamujemy... Trzeba by mieć termin na rolkach tak od godz. 14:30 do 16 (wcześniej mam spotkania). Trochę szkoda, że ta hamownia jest z mojego punktu widzenia "prawie pod Lublinem"... Po tych ewentualnych zajęciach muszę jeszcze dojechać do domu na Śląsk a tu cała Warszawa w poprzek...
OK. Rezerwuje czas 30 lipca po poludniu. Zrobmy to Twoja metoda. Poszukam innej hamowni zebys mial blizej. Napisze na priv.

Bump:
Cytat:
Napisał Jerry6 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przebieg krzywych nie powinien tak wyglądać. Coś wyraźnie "tnie" moc przy 3,5 krpm.

Jeżeli nie było jakiegoś błędu w pomiarze (np. źle przyczepiony samochód, nawiew, itp.), to może być jakiś problem z samochodem (np. nie utrzymuje ciśnienia doładowania).

Ewentualnie można pomyśleć czy nie ma jakiegoś ograniczenia w sofcie (np. termicznego) albo czy akurat z DPF coś się nie zadziało.

Moim zdaniem takie "załamanie" mocy przy 3,5 krpm powinno być wyczuwalne także na drodze. I teraz pytanie czy jest?

Tak w ogóle to ile było pomiarów? Jeden? EDIT: doczytałem, że dwa
Pomiary byly dwa. W kreatorze robia sporo pomiarow wiec zakladam, ze wiedza jak auto przypiac. Wentylator chodzil. Specjalnie pojechalem rano, wiec bylo 20 st. C. DPF sie nie wypalal - sprawalem przed i po. Moze jak gosciu widzial, ze moment juz spada, to zdjal noge z gazu? W dieslach nie mo co dalej krecic, bo skoro jest rowno od 3 do 3,5 (nie rosnie) to dalej nie ma co go katowac?

Po badaniu swiecily sie kontorloki ABS i kontroli trakcji, ale to chyba standard i raczej nie ma wplywu na pomiary?

Ostatnio edytowane przez Gregonio ; 24-07-2014 o 18:38
Gregonio jest offline   Odpowiedź z Cytatem