Temat: [Focus 1998-2004] Maglownica stuki na nierównościach
View Single Post
Stary 26-07-2014, 13:31   #1
tomek19830519
ford::average

Imię: tomek
Model: Focus
Silnik: 1,8 TDDi
Rocznik: 2001
Domyślnie Maglownica stuki na nierównościach

Witam.
panowie potrzebuję porady sprawa dotyczy maglownicy.
ostatnio zauważyłem stuki na nierównościach a że wyeliminowałem kwestię suków w zawieszeniu wczesną wiosną ( całe zawieszenie wymienione od wahaczy, amorków, sprzężyn po łączniki, gumy przód i tył), padło na końcówki drążka i same drążki na szarpakach. zakupiłem nowy komplet końcówek i samych drążków. zabrałem się za wymianę a tu rozczarowanie.
Wszystko sztywne tzn. w granicach rozsądku luzów nie ma.

Padło na maglownicę w momencie ruszania kierownicą widać jak listwa lekko się odgina i słychać stuki "ze środka maglownicy", wycieków nie ma po zdjęciu osłon czyściutko i sucho. jedyne objawy to stukanie na nierównościach podczas przyspieszania i hamowania. Luzów w niej nie ma nawet lekki skręcenie kierownicy powoduje reakcję kół na postoju, nie wiem czy podczas jazdy jest podobnie bo podczas gwałtownego skrętu auto lekko pływa, ale znów nic nie odczuwam na kole kierowniczym

Panowie teraz pytanie do was,
1. jak gdzieś wyczytałem puki maglownica nie leje oleju nie ma co sie zbytnio przejmować i ten typ tak ma - prawda czy fausz
2. czy samemu można ją zdemontować i założyć zakupioną używkę z dobrego źródła lub regenerowaną, jeżeli tak to poprosiłbym jakiś opis co i jak robić.
3.czy lepiej oddać do jakiego serwisu i polecić "profesjonalistą".

Ostatnio edytowane przez tomek19830519 ; 28-07-2014 o 07:14 Powód: zmiana tematu
tomek19830519 jest offline   Odpowiedź z Cytatem