View Single Post
Stary 27-07-2014, 13:03   #334
dominlodz
ford::average

Imię: Dominik
Model: Ford Focus 2 MK2 FL
Silnik: 1.6 Duratec 115PS
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Dołożenie alarmu do Mondeo MK4 - ale również do SMAX, Focus, Fiesta

no i alarm kompletnie działa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
po przełożeniu sterownika w lampce i czujników wszystko śmiga.

koledzy może kogoś by zainteresowała kompletna lampka ze sterownikiem i czujnikami pod mondziaka, info na PW.

chciałbym też uczulić wszystkich na opcję alarmu maski,
a mianowicie ja postanowiłem nie kupować drogiego zamka z czujnikiem zamknięcia, a kupić mały włącznik i podłączyć do kabla do GEM'a

okazało się, że nie jest to takie proste, a mianowicie :
kabel od maski reaguje tak, że powinien mieć obwód zwarty do masy, a w przypadku rozwarcia wyzwala alarm.

problem w tym że wszystkie sprzedawane właczniki działają dokładnie odwrotnie
rozwiązaniem jakie mi przyszło na szybko do głowy było zamontowanie małego przekaźnika, który odwraca biegunowość,

działanie włącznika jest takie, że przy otwartej masce jest zwarty, przy zamkniętej na zaciśnietym włączniku - obwód jest rozwarty,

moje rozwiązanie na szybko:
wyprowadziłem +12V z akumulatora i podłączyłem pod włącznik maski,
napięcie z włącznika idzie do cewki przekaźnika, do drugiej cewki masa - z kąd kolwiek - można wykorzystać jeden z kabli do czujnika - czarny - to jest połączenie z masą,

następnie sprawdzamy styki w przekaźniku tak żeby w momencie nie dopływania do przekaźnika napięcia - miał zwarte styki, jak jest maska otwarta na przekaźnik idzie napięcie i styki rozwiera.

myślę, że to rozwiązanie ma kolejny plus: jeśli złodziejowi nawet uda się ominąć ten włącznik, to przy próbie zdjęcia klemu z akumulatora - i tak dzięki przekaźnikowi wyzwala się alarm,

ja zamontowałem styk w miejscu niestandardowym więc mała szansa że komukolwiek się uda do niego dobrać,

poniżej kilka fotek:

https://plus.google.com/photos/10283...CJCZ06mOjOLtFg
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg IMG_20140726_221122.jpg (83.1 KB, 221 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_20140726_221050.jpg (96.3 KB, 185 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_20140726_221111.jpg (94.9 KB, 186 wyświetleń)
dominlodz jest offline   Odpowiedź z Cytatem