View Single Post
Stary 28-07-2014, 19:32   #7
sicalafou
ford::beginner

Imię: Adam
Model: mondeo LX
Silnik: 2,0
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Brak mocy, spala olej, szybko się nagrzewa - kompletny opis problemu i działań

Po wykręceniu kolektora okazało się, że ostatni motylek jest wyłamany i leży na dole kolektora. Jutro jadę kupić nowy komplet motylków. Co do oleju to było go troche na ściankach kolektora, nawet trochę więcej niż trochęGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Czyli wniosek? pierścienie olejowe?

PS. Właśnie wyczytałem że powodem zalanego kolektora może być także "separator oleju" zaworek odpowietrzający...

Ok, doczytałem w paru postach, że to mało prawdopodobne aby winny był separator, no nic jutro go wykręcę i przeczyszczę, a jeżeli nic nie pomoże to w najbliższy weekend silnik do remontu.
Takie pytanie jedno, jeżeli sam wymontuje silnik i zawiozę go do regeneracji, zmniejszy to sporo zmniejszy to koszt ogólny "operacji"?

Hmm im więcej czytam tym większy mam kocioł w głowieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. przy padniętych pierścieniach olejowych samochód powinien dymić bez zwiększania obrotów (bynajmniej tak jest w znacznej większości przypadków).
Znalazłem sposób na sprawdzenie pierścieni, a mianowicie odkręcenie wlewu oleju i uruchomienie silnika, jeżeli zacznie wyrzucać olej to znaczy, że na pewno pierścienie... ale czy czasami tak jak z pomiarem ciśnienia, brak wywalania oleju udowodni jedynie szczelność pierścienia ciśnieniowego?

Ostatnio edytowane przez sicalafou ; 29-07-2014 o 00:54
sicalafou jest offline   Odpowiedź z Cytatem