View Single Post
Stary 28-07-2014, 23:17   #1
madmark
ford::beginner

Model: focus kombi
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2003
Domyślnie Nietypowy tuning - gaz do diesla

Wszyscy piszą tutaj o raczej standardowych sposobach podnoszenia mocy naszych samochodów. Mnie zainteresował ostatnio trochę inny sposób, pozwala podobno podnieść moc i moment nawet o 30% a dodatkowo obniżyć koszt paliwa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Akurat w osobówkach obniżenie kosztów jest chyba pomijalne bo cena instalacji powoduje, że jest to raczej nieopłacalne moim zdaniem. Natomiast jeśli chodzi o zwiększenie mocy to wydaje się to ciekawą alternatywą, choć w dalszym ciągu dość kosztowną.
Chodzi mi dokładnie o dotrysk gazu do diesla. Proporcja jest 20/80 gaz/diesel. Pozwala to podobno na lepsze spalanie oleju i cały ten wzrost mocy uzyskujemy tylko dzięki lepszej pracy silnika. Obywa się bez żadnej ingerencji w budowę silnika, czy też w oprogramowanie.
Tutaj link z dokładniejszym opisem: http://gazeo.pl/lpg/diesel-na-gaz-lp...ykul,1440.html
Co myślicie o czymś takim? Wiem, że stosuje się tą technologię przede wszystkim w dużych autach i silnikach (autobusy, tiry, itd.). W osobowych to raczej tylko ciekawostka ale interesująca Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..

Ostatnio edytowane przez SRS ; 27-11-2022 o 13:47
madmark jest offline   Odpowiedź z Cytatem