View Single Post
Stary 30-07-2014, 10:43   #7
dominiks
ford::amateur

Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCI 140km
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Silnik gaśnie nagle podczas jazdy, a także podczas porannego odpalenia

Ja mam tak, że samochód (mk4 2007 tdci 140km) się wyłącza chyba właśnie podczas wypalania i w zasadzie tylko, kiedy samochód jest nagrzany (kiedy stoi, lub jedzie długo na słońcu latem) i w momencie zwalniania, głównie na zjazdach, zakrętach. Nic się nie pokazuje i przez kilka minut nie idzie odpalić. Nie jest to zbyt bezpieczne, bo wyłącza się wspomaganie kierownicy i hamulców, na szczęście robi to przy obniżonej prędkości.
Wczoraj był nagrzany i wyczułem, że chyba się wypala i go jeszcze dogazowałem przed domem, wtedy na wysokich obrotach zgasł i pojawiła się usterka silnika. Po ostygnięciu samochód odpalił i jeździ, usterka też zniknęła.
W zeszłym roku miałem wymienianą sondę, bo przez nią dpf się zapchał, przy okazji mi jakąś aktualizację wgrali w serwisie. Miałem też wtryski robione w tym samym czasie.
Biorąc powyższe pod uwagę mogą być problemy z:
1. problemy z wypalaniem (muszę jeszcze sprawdzić pod komputerem, kiedy było ostatnie skuteczne wypalanie), zeszłego lata, jak mi się wyłączył, to komputer wykazał, że było skuteczne wypalanie w mniej więcej tym czasie.
2. przegrzaniem jakiegoś podzespołu (temperatura silnika pokazuje ok),
3. problem z jakimiś kablami, który wychodzi w wysokiej temperaturze i na zakrętach nie przewodzą.
dominiks jest offline   Odpowiedź z Cytatem