Temat: [S-MAX 2006-2015] Cykle wypalania DPF
View Single Post
Stary 30-07-2014, 14:31   #63
Paramedyk
ford::average

Imię: Grzegorz
Model: MK4 Titanium
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Cykle wypalania DPF

Cytat:
Napisał dziadzka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A u mnie ciekawostka. Po pokonaniu 1612 km autostradą(130-140 km/h), postój pod domem przez noc.Poranne odpalenie, krótka droga do sklepu w miasteczku i pojawił się komunikat "filtr silnika przeciążony".
Czyli przez tyle kilometrów komputer nie doczekał się optymalnych warunków do wypalenia filtra?
Trochę chyba pod gatunek mitu podciągnięte jest stwierdzenie, że przegonienie auta po autostradzie powoduje wypalenie filtra. Nie ma to żadnego znaczenia. Twój samochód nie wie i nie chce wiedzieć czy jak wjedziesz na autostradę to masz po niej zamiar jechać 100, 200 czy 2 km. Jak już zacznie się wypalać to oczywiście autostrada jest do tego najlepszym miejscem. Ale jak odczyt z czujników wskazuje, że jeszcze nie czas na wypalanie to sam fakt przebywania na autostradzie nie ma nic do rzeczy. Miałem tak podobnie w vectrze. Droga z Chorwacji, 1500 km non stop a wypalanie załączyło się na... ostatnich bramkach w Balicach (przy przebiegach autostradowych wypalanie w oplu było właśnie co 1500-1600 km). Inna sprawa, czy przy tym naszpikowaniu samochodu elektroniką tak trudne dla inżynierów było zaprojektowanie funkcji informowania o procesie wypalania i np. zatwierdzaniu tego faktu "ok"? Chyba nie. Tylko wydaje mi się że w ten sposób koncerny odcięłyby częściowo duże źródło przychodów z serwisów jakim jest DPF i cała jego otoczka.
Paramedyk jest offline   Odpowiedź z Cytatem