View Single Post
Stary 31-07-2014, 10:11   #3
klodis
ford::advanced

Imię: Tomek
Model: Ford Focus C-Max
Silnik: 1.8 benzyna 125KM
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: Nowy Użytkownik - jaki C-MAX kupić?

Witam,

W tym roku kupiłem c-maxa z 2005 roku, jak wielu posiadaczy chciałem się nim cieszyć i po prostu długo jeździć.

Na co zwrócić uwagę, kupując samochód sam wszystkiego nie zauważysz, musisz pojechać z kimś, zawsze coś na co ty być nie zwrócił uwagi druga osoba powie ci zajrzyj tam.

Po pierwsze zadaj sobie pytanie ile masz kasy i czy chcesz krajowy model czy sprowadzany, jeśli sprowadzany to może ci się uda sprawdzić historię auta, ja np. nie miałem nic. Fordy niestety nie spisywały sumiennie wszystkich swoich przeglądów dlatego są straszne luki bądź zero historii.

Ważne jest wszystko od małych szczegółów do tych dużych.

Ja jak kupowałem do ważne było by nie był malowany/bity, jak wygląda środek, czy nic nie stuka i puka pod czas jazdy, jak pracuje silnik - i tu się naciąłem - zrób przegląd pod względem błędów komputera ale i analize spalin, będziesz wiedział czy samochód ma silnik zjechany czy jeszcze nim pojeździsz, wycieki ze skrzyni, osiek, przegubów, silnika. Najlepiej sprawdzić samochód będąc pierwszą osobą zapalając od momentu zimnego silnika, wszystkie niepokojące stuki, hałasy, dym z tłumika będzie można sprawdzić tzw. na gołe oko, lub osłuchać silnik. Jest wiele rzeczy które wyjdą później, ale może to będą drobiazgi z którymi się da jeździć jak np. trzeszczące plastiki, ale i je da się opanować.

Sprawdź sobie w internecie jest wiele poradników odnośnie kupowania auta.
klodis jest offline   Odpowiedź z Cytatem