View Single Post
Stary 04-08-2014, 13:24   #62
p.rafal
ford::amateur

Imię: Rafał
Model: FF MK2
Silnik: 1.6 TDCI 109KM
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Pytanie o paramertr z odczytu danych w ForScanie

Cytat:
Napisał wojptak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Aby uruchomić wypalanie komputer musi stwierdzić odpowiednie warunki. Może jak jeździsz normalnie to nie ma dostatecznych warunków do wypalania. Jak wyjechałeś na trasę to takie warunki były.
Mi też ten błąd wywalał. Zaślepiłem EGR-a i teraz dwa wypalania zrobił bez błędów, jeden po 430 km, drugi po 370 km. Na razie testuję co jest przyczyną.

Witam wszystkich!

Mam pytanie do Kolegi wojptak, czy doszedłeś już do jakichś wniosków po zaślepieniu tego EGR-a, związanych z częstotliwością dopalania DPFa? Czy wystąpiły jakieś "skutki uboczne" operacji?

U mnie mam podobny problem jak był u Ciebie, czyli dość częste wypalanie (co około 100-200km) i występowanie błędu P2458 (nie wiem czy występuje zawsze, ale póki co zauważyłem, że go wywalało jak musiałem zgasić samochód kiedy prawdopodobnie trwało wypalanie - załączony wentylator, spalanie 0,5 - 0,6 l/h). Obecnie staram się uchwycić moment kiedy będę pewny, że filtr dopalił się do końca i zobaczę czy wystąpił błąd.

Forscan'em sprawdzałem ciśnienia na DPFie podczas prób dynamicznych i dochodzi do 12 KPa przy mocnym obciążeniu silnika (czyli wygląda, że chyba DPF nie powinien być na wykończeniu).
Co ciekawe parametr DIS_ASHFULL(km) mam w okolicach 153 tyś km i rośnie o około 40km z każdym przebytym kilometrem po procesie wypalenia.

Obecnie samochód ma wg. licznika ok. 195 tyś km (zakupiłem go gościa, który jeździł nim 2,5 roku i twierdził, że przejechał w tym czasie około 50tyś km i nic przy DPFie nie robił).

Oprócz tego sporadycznego błędu (zauważyłem go 2 razy odkąd mam interfejs) i dość częstych przepalań DPF nic innego niepokojącego raczej się nie dzieje, ale wkurza mnie to częste przepalanie i (może niepotrzebne) pilnowanie kiedy się wypala, żeby nie zgasić auta.

Najchętniej to bym poznał osobiście Kolegę Heko i przerobił Focusa na wersje bez PDFa i zapomniał o temacie, ale póki co, jeżeli opisane przeze mnie sytuacje nie są jakieś "zagrażające życiu" to mam spore opory przed rozstaniem się z "kupką" PLN-ów.

Dla zainteresowanych wrzucam logi z przejazdu zaraz po wypaleniu DPFa http://chomikuj.pl/arpi/Forscan. W poszczególnych plikach powyciągałem ciekawsze momenty.
Jeżeli ktoś zorientowany rzuciłby okiem i dał znać czy są jakieś anomalie, to będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam wszystkich
Rafał
p.rafal jest offline   Odpowiedź z Cytatem