View Single Post
Stary 07-08-2014, 11:11   #794
dodi
ford::average

Model: Mondeo MK4 Titanium X
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Światła do jazdy dziennej

Cytat:
Napisał p.saw Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Światła dzienne z założenia maja oszczędzać prąd w samochodzie jak również odciążyć istniejące elementy oświetlenia (lampy ksenonowe lub żarówki). Idealnym rozwiązaniem jest właśnie montaż led-ów, które świecą bardzo jasno (oczywiście te markowe a nie marketowe), przy małej mocy. Mają one także świecić w taki sposób aby jadący z naprzeciwka mogli je bez trudu z daleka zobaczyć pojazd. W przypadku realizacji przez Forda świateł dziennych w systemie skandynawskich rozwiązał to w taki sposób, że żarówki świecą z mniejszą mocą ale wyżej (silniczek podnosi światła minimalnie do góry). I właśnie o to chodzi, lampy świecą słabiej ale wyżej, bardziej w oczy jadących z naprzeciwka. Takich kryteriów nie spełniają światła przeciwmgielne, które z założenia mają oświetlać drogę przed samochodem.
Bardziej skłaniałbym się do montażu SD2 do świateł długich.
Porównywanie rozwiązania np. ze skody nie jest właściwe, gdyż tam światła dzienne to osobne żarówki a nie przeciwmgielne i świecą z inną geometrią.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kolego ale ja nie chce zebys mi udowadniał, że wielbłąd ma garba, bo ja to wiem... ja poprostu chciałbym wiedziec jak kolega podłączył to w halogeny i juz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

pozdrawiam
dodi jest offline   Odpowiedź z Cytatem