Cytat:
|
PCM chodzi na HS, więc nie potrzebujesz do tego poprawionej obsługi MS dla STN1110.
|
Tak to wiem i tylko do do HS-CAN chcę go wykorzystywać specjalnie kupiłem wersje bez przełącznika. Do odczytu błędów i MS-CAN wystarczy mi ELM 327 B z przełącznikiem.
Cytat:
|
Na ELM327 1.3a robienie dumpa trwało ponad 40 minut, a wgranie do PCM 20 minut.
|
mnie też tyle to zajmowało na starym elm 327 jak zmieniałem w PCMie alternator.Mając nowy kabelek STN1110 ale na sterownikach z płyty od viakena elm config nie rozpoznawał go na FTDI tylko na (V)CP i prędkość dumpa PCM też się nie zwiększyła ciekaw jestem jaka będzie teraz podczas aktualizacji jeśli wywaliłem te stery i zainstalowałem inne i teraz widzi go poprawnie. Co do Twojej wyliczanki to wszystko robiłem tak jak piszesz tylko program nie widział lub widział pusty vid block . No i z oczywistych względów do punktu 5 nie udało mi się dojść. Tak sobie myślę ale teraz nie mam dostępu do auta i laptopa jak wrócę do domu to sprawdzę bo chyba przyczyną tych niepowodzeń było umiejscowienie pliku z nowym softem w innym pliku niż dump softu i ustawień.
czekam na jakieś wieści czy ktoś już aktualizował PCM nowym testowym ELM Config od tedi k za pomocą kabla STN 1110.