Zamontowałem zestaw i ...bangla !!
Poszło szybko, bo u mnie był już pajączek 22 pin.
20140808_231851.jpg 20140808_231903.jpg
Auto z 09.2008 z fabrycznie zamontowanym NXem i BT/VC w wersji 488 i gniazdem jack audio w schowku.
Wymieniłem moduł na 112-AR, podpiąłem zamówiony zestaw kablek-gniazdo USB, wyciąłem otwór w ściance schowka na ramkę łezkową.
20140808_232428.jpg 20140808_232526.jpg
Po włączeniu stacyjki zarówno na NX'ie jak i Convers+ pokazały się oprócz
Line-in dwie dodatkowe opcje:
USB i
iPad.
Brakuje tylko BT streamingu. Ale z tym powalczę później. Zacznę od aktualizacji firmware modułu. Potem ewentualnie ELMconfig.
Dopisze coś jak będzie po.
Z wstępnych testów wynika że BT działa poprawnie (rozmowa telefoniczna i wybieranie jak przed wymianą), USB działa -NX i Convers odtwarza MP3 i nawiguje po katalogach (również z kierownicy). Także wygląda to jak na razie dobrze.
Jedyna różnica to komunikat głosowy o parowaniu telefonu, w poprzednim module nic nie było gadane tylko pojawiał się pin na NX'ie.
Dzięki jeszcze raz wszystkim za pomoc.
EDIT:
tak jak obiecałem dopisuję część odnośnie aktualizacji softu.
Aktualizacja firmware modułu BT/VC nic nie zmieniła a przynajmniej nie w zauważalny sposób. Trwało to stosunkowo długo i na początku trochę się wystarszyłem bo po aktualizacji nie działało USB, tzn. widoczny był pendrive i pliki ale nie startowały.
Podobnie z telefonem łączył się BT z telefonem ale nie startowała rozmowa (niby wybierał numer ale nic się nie działo).
Wyłączenie stacyjki nie pomogło. Nie odłączałem akumulatora bo wyjechałem na zakupy z rodziną. I co się okazało, po powrocie do auta po ponad godzinie wszystko działało jak należy.
W nocy zabrałem się za ELMconfig, ale jak na złość nowy laptop odmawia współpracy z moim ELM327 v1.5. Więc użyłem OBDlinka SX (STN1110) ver 3.3.0 z którym dogaduje się wyśmienicie. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odczytałem CCD BCM i zapisałem dane do pliku. Następnie zmieniłem na 5 stronie ustawienia BT na "BT/VC High + BT Audio +USB (For navigation only)" i uruchomiłem zapis do BCM.
Sektory poszły ale na usuwaniu CCD wywaliło błędem i tu się nogi pode mną ugięły bo samochód zrobił się martwy. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zgasły zegary i nie reagował na kluczyk. Już mi przed oczami stanęła laweta i worki $ za naprawę w ASO. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale gdy już wróciło mi krążenie, spróbowałem jeszcze raz wgrać zapisaną konfigurację z pliku i ... zmarchwiwstał. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Więc zacząłem kombinować i stwierdziłem że nie pasuje mu to ustawienie BT, więc tym razem spróbowałem "BT/VC High + BT Audio +USB +Navigation" i ......poszło !!! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W NX i Conversie+ pojawiło się BT Audio i działa. Tel, USB i reszta też.Po tej przygodzie będę się musiał chyba udać "do wód" na leczenie nerwów. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozdrowki
PS. Oryginalnie auto miało "BT/VC Low", co o tyle jest ciekawe, że przecież po zmianie modułu na 112 z gniazdem, USB na tym ustawieniu działało zarówno w Conversie jak i NX.