Temat: [Fiesta 2001-2008] Doposażenie w centralny zamek z Anglika
View Single Post
Stary 14-08-2014, 19:39   #1
DIAVLO3
ford::amateur

Imię: Tomasz
Model: Fiesta
Silnik: 1.4 TDCI
Rocznik: 2004
Domyślnie Doposażenie w centralny zamek z Anglika

Witam,
Posiadam pięciodrzwiową Fiestę 2004 (fabrycznie bez centralnego zamka) którą doposażyłem w centralny zamek i elektryczne szyby (do szyb nie trzeba zmieniać GEMa.).
Dawcą była pięciodrzwiowa Fiesta 2004 z Anglii (centralny na pilota, el. szyby i lusterka).
Oba auta przed FL (Po FL zmieniają się wiązki w drzwiach, wtyczki w słupkach i GEM.).

Oryginalnie miałem GEM 4S6T-15K600 A(coś tam) a teraz jest z Anglika 2S6T-15K600 DF

Ponieważ dawca był z Anglii trzeba było przełożyć wiązki miejscami (prawa/lewa) a po złożeniu wszystkiego do kupy informację o włączonych światłach słychać otwierając drzwi pasażera a nie kierowcy. Do kodowałem dwa piloty. Nie podłączyłem jeszcze zamka w klapie.

1. Nie mam wtyczki do przycisku, do otwierania klapy. Według schematu jaki znalazłem powinienem się wpiąć do masy i 14 pin-a we wtyczce E. Czy może to ktoś potwierdzić?
2. Instalacja niestety nie skończyła się sukcesem ;( Szyby działają bez zarzutu ale zamki już nie. Zarówno z pilota jak i kluczykiem czy przednimi klamkami w środku zamykam wszystkie zamki ale problem pojawia się przy otwieraniu. Zarówno z pilota jak i kluczykiem czy przednimi klamki centralny otwiera zamek tylko w tylnych prawych drzwiach. Jeśli tylne prawe drzwi są otwarte (uchylone) to przy próbie zamknięcia zarówno z pilota jak i kluczykiem czy przednimi klamkami, zamykają się zamki we wszystkich drzwiach po czym tylko w tylnych prawych zamek otwiera się z powrotem, bez różnicy czy pozostałe są uchylone czy nie. Przy otwartych zamkach klikając pilotem otwórz odzywają się wszystkie zamki. Dodatkowo cały czas świeci się kontrolka otwartych drzwi i lampka w środku (z oryginalnym GEMem kontrolka w ogóle się nie zapala). Co może być tego powodem? Uszkodzony GEM albo któryś zamek? Co sprawdzić? Czy to może być kwestia przełożenia pinów 9 10 11 18 19 zaznaczonych na schemacie gwiazdką?

Przepraszam za taki długi wywód i bardzo proszę o pomoc.
W załączniku foto GEMa z Anglika i schemat centralnego jaki znalazłem.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg IMG_1268.jpg (94.9 KB, 48 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg schemat_zamek_centralny_fiesta_mk6_2002.jpg (92.8 KB, 61 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez DIAVLO3 ; 14-08-2014 o 20:38
DIAVLO3 jest offline   Odpowiedź z Cytatem