Temat: [Transit 2000-2006] Mała moc silnika 2.4 TDDI
View Single Post
Stary 15-08-2014, 22:48   #18
marksko
ford::average

Imię: Marek
Model: transit 90 T330
Silnik: 2,4 TDDI
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Mała moc silnika 2.4 TDDI

Cytat:
Napisał wojtekjanus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
O zaślepieniu blaszką było mnóstwo wątków na Forum w działach ogólnych, wystarczy poszukać, ale nie szukaj w Transicie, tylko raczej w Mondeo, to są te same silniki w tych latach.
Wpisz w wyszukiwarkę Forum np zaślepienie egr i wyskoczy ci mnóstwo wątków.

Jeżeli EGR był odłączony, a silnik nie wchodził w tryb awaryjny, to jest to raczej dziwne. Czy kontrolka świec ("sprężynka") zapala się u ciebie na chwilę po włączeniu stacyjki? Czy jest sprawna?
Tak długo nie działający EGR mógł się zablokować na amen, teraz po podłączeniu rurki podciśnieniowej może nie działać. Najlepiej teraz byłoby go wyjąć, oczyścić, sprawdzić czy pracuje i czy coś się poprawiło w pracy silnika i dopiero potem zastanawiać się czy go zaślepić... Przy okazji sprawdzisz, czy jest blaszka zaślepiająca.
U mnie np nie ma czujnika położenia EGR-a, więc totalnie odpuściłem zajmowanie sie EGR-em, jest po prostu odłączony na zawsze.

Sprawdź przede wszystkim działanie zaworu upustowego turbiny - jeżeli jest przytarty, to silnik jest na zdechu i brakuje mocy.
Jak go kupiłem to nic sie nie zaświecało pewnego razu zapaliłem rano silnik i mrugała kontrolka ze świec i wtedy silnik był strasznie słaby jeszcze bardziej niż normalnie ale zgasiłem silnik zapaliłem i pogasło wszystko od czasu jak podłączyłem ten wężyk to nie zauważyłem żeby kontrolka mrugała