Odp: silnik TDDI 115 KM po wymianie nie odpala
Prętów do blokowania wału jest dwa rodzaje, jeden do TDDI drugi do TDCI, Jeden z nich jest cały jednolity i ma około 10 mm średnicy, drugi jest prawie identyczny ale w miejscu wejścia w koło zamachowe zwężony do 8 mm, ten jest do TDCI, a cały na 10 mm do TDDI. Ogólnie rzecz biorąc ciężko jest znaleźć miejsce gdzie powinna wejść blokada, i tak masz szczęście że to TDDI bo w tdci jest o wiele trudniej. Musisz włożyć blokadę i ją przytrzymywać palcami aby muskała po ząbkach na dwumasie kiedy będziesz obracał wałem, trzeba wyczuwać każdy ząbek aż w końcu trafi się miejsce gdzie blokada wpadnie około 5mm i to będzie tu. Jak kupowałeś silnik to rozrząd był zadeklowany czy zdjęty? pompa wtryskowa była przy silniku czy już zdemontowana.
Byłem teraz w garażu, wziąłem suwmiarkę i zmierzyłem blokady, ta do TDDI ma 14 mm średnicy cała jednolita, do TDCI także 14 mm ale na końcu zwężona do 9,8 mm. Mowa oczywiście o blokadzie koła zamachowego. Być może przyda się to komuś w przyszłości więc niech będą prawdziwe wymiary, na oko można się nieźle przeliczyć...
Ostatnio edytowane przez stecus ; 17-08-2014 o 16:04
Powód: Błędne wymiary
|