View Single Post
Stary 18-08-2014, 15:23   #191
arton
ford::beginner

Model: Mazda
Silnik: Benzyna + LPG
Rocznik: 1998
Domyślnie Odp: Gdzie zamontować butlę na LPG ?

Z racji że jeszcze bije się z myślami 2.0tdci 140KM czy 2.5T chce zapytac i o samą instalację gazową i koszty eksploatacji silnika 2.5T

Panowie jak tam wasze wrażenia z LPG (interesują mnie wersje 2.5T)
1. Jaka maksymalna butla może się zmieścić pod podłogą w wariancie bez przeróbki układu wydechowego i z taką przeróbką oraz czy wersja osobowa (7dmio lub 5cią) ma znaczenie dla wielkości butli
2. Czy kod silnika 2.5T to tylko HUWA który to jest umieszczony na liście prinsa jako silnik nie polecany do montażu instalacji gazowej?
3.Koszt regeneracji turbiny
4.Proszę o kluczowe wskazówki podczas montażu instalacji gazowej jak to co się zdążyłem doczytać : przewody miedź 8mm STAG300plus wtryski HANA zielone, nie wiem co z redyktorem(ami) jak coś pokręciłem to mnie proszę poprawcie.
5. Proszę o zdjęcia samej instalacji, montażu butli oraz miejsca w którym macie zamontowany przełącznik LPG.
Chciałbym również zapytać o takie rzeczy jak koszt wymiany rozrządu(pasek,czy łańcuch), wymiana sprzegła (podobno jest tam dwumas, któy nie grzeszy trwałością przy dynamicznym stylu jazdy a alternatywa to kpl. sprzegła z focusa RS-a z GB a całkowity koszt to około 7tyś zł!!!??? oraz najczęściej wymieniane elementy jak komplet świec, kabli WN oraz tarcz i klocków hamulcowych .
proszę o takie info ponieważ liczę i kalkuluję czy czasem 2litrowy traktor nie okaże się tańszy i mniej awaryjny w eksploatacji

średnie (normalne)spalanie z tego co czytam to wynik 13-15 L/100km jak dla takiej wersji silnikowej bardzo dobry wynik. i znaczy to ze koszt przejazdu wynosi około 40zł na 100km to tak jak wersją 2.0tdci (7.5L/100km)

Ostatnio edytowane przez arton ; 18-08-2014 o 19:35
arton jest offline   Odpowiedź z Cytatem